Feminist yazar ve aktivist Neval El Seddavi romanı sahnede

Ocak 16, 2020

Feminist yazar ve aktivist Neval El Seddavi romanı sahnede

Duende Tiyatro’nun 18 Aralık’ta prömiyer yapan oyunu “Sıfır Noktasındaki Kadın”, 27 Ocak’ta Caddebostan Kültür Merkezi’nde ve 28 Ocak’ta Sahne Beşiktaş’ta sahneleniyor. Oyun Şubat ayı itibariyle İstanbul’da ve farklı şehirlerde sahnelenmeye devam edecek.  

Neval El Seddavi’nin Kanatır cezaevinde -bir görüş vaktinde- hayatının son anlarına tanıklık ettiği Firdevs’in öyküsü bu kez tiyatro sahnesinde -bir oyun zamanında- seyirciye açılıyor. Sondan bir önce; “kimsenin bilmediği o yere” gitmeden önce, kalabileceği tek yer olan bir belleğe emanet edilen bir yaşam öyküsü… Firdevs, gökyüzünden ansızın düştüğü ya da yerin yedi kat altından çıktığı bir çölde… Bu çöl bize uzak yakınlıkta…

2013 yılından bugüne şiir ve roman gibi farklı metin türlerini sahneye uyarlayarak kendi üslubunu oluşturan Duende Tiyatro’nun, Stefan Zweig’in “Satranç”, Edip Cansever’in “Çağrılmayan Yakup” oyunları bu tiyatro sezonunda da seyircilerle buluşuyor.

İpek Taşdan’ın sahneye uyarlayarak oynadığı “Sıfır Noktasındaki Kadın” oyununun dramaturjisi Evren Erbatur, hareket tasarımı Ufuk Şenel, sahne ve kostüm tasarımı Maryam Soudbar, ses tasarımı Gökçe Uygun, ışık tasarımı Alev Topal imzası taşıyor ve proje asistanı Simge Sabancılar.

İnsan iki kez doğabilir mi? Ömrünü, bedenini, benliğini avucuna alan tüm güçleri aşıp kendine bir beden, bir benlik yaratabilir mi? Bu bedenin, bu benliğin de ötesine geçebilir mi? Küçüklüğünden beri merak dolu sorularla hayatı anlamlandırmaya çalışan Firdevs bulunduğu toplumun erkek egemen baskısını iliklerine kadar hissedecek ve bir hapishanede ölümü beklerken bulacaktır kendisini. Ne var ki bu, bütün maskeleri, ikiyüzlülüğü, yaptırımları bozarak örtbas edilmiş gerçeği ortaya çıkartan ve özgürlüğüne sahip çıkan Firdevs için bambaşka bir nokta olacaktır.

Neval El Seddavi’nin kaleminden bize ulaşan “Sıfır Noktasındaki Kadın”ın hepimizin yüzleşmesi gereken gerçekleri barındırdığını düşünen Duende Tiyatro, tiyatral düzlemde gerçek bir karşılaşma anına taşıdığı öyküyü seyircisiyle paylaşmayı bekliyor.

“Sıfır Noktasındaki Kadın” Hasan Özkaya Organizasyon Yapım ortaklığında, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının maddi katkılarıyla sahneleniyor.

Bilgi ve İletişim İçin:

Duende Tiyatro: [email protected]

Caddebostan Kültür Merkezi: 0216 467 36 00

Sahne Beşiktaş: 0212 259 10 45 / [email protected]

OYUN TAKVİMİ

▪︎27 Ocak Pazartesi 20.30 Caddebostan Kültür Merkezi /İstanbul

▪︎28 Ocak Salı 20.30 Sahne Beşiktaş /İstanbul

▪︎5 Şubat Çarşamba 20.30 İzmir

Nazım Hikmet Kültür Merkezi

▪︎11 Şubat Salı 20.30 Kadıköy Duru Tiyatro /İstanbul

▪︎18 Şubat Salı 20.00 Ankara

50.Yıl 4 Mevsim Tiyatro Salonu

▪︎25 Şubat Salı 20.30 Yunus Emre Kültür Merkezi /İstanbul

▪︎26 Şubat Çarşamba 20.30 Akatlar Kültür Merkezi /İstanbul

▪︎28 Şubat Cuma 20.00 Kocaeli

Sabancı Kültür Merkezi

▪︎3 Mart Salı 20.30 Sahne Beşiktaş/İstanbul Gala

edebiyathaber.net (16 Ocak 2020)

Yorum yapın