Faruk Bildirici gazeteciliğin kalbinden bildiriyor: “Günahlarımızla Yıkandık”

Haziran 21, 2018

Faruk Bildirici gazeteciliğin kalbinden bildiriyor: “Günahlarımızla Yıkandık”

Faruk Bildirici’nin “Günahlarımızda Yıkandık” adlı kitabı Ayrıntı Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yazılarım, gazetecilik pratiğinin her kesimiyle ilgili zengin örnekler içeriyor. Bu örneklerin, yeni gazetecilerin meslek etiğini kavramasına ve iletişim camiasındaki etik tartışmalarına katkısı olacağını düşündüm. Hürriyet’te sekiz yılı geçen ombudsmanlık deneyimimden damıttığım bu kitabın etik standartları örnekler üzerinden medya ve iletişim camiasına anlatmaya, gazeteciliğin mutfağını okurlara tanıtmaya, okurların medyaya daha farklı, daha bilinçli ve tabii daha hoşgörülü yaklaşmasına yardımcı olmasını umuyorum. Emin olduğum nokta, okuyanların “günahlarımızla yıkandığımıza” yani evrensel gazetecilik ilkelerine aykırı yanlışlarımızdan arınmak için samimi bir çaba harcadığımıza tanık olacakları. Ama arınabildik mi? Ondan emin değilim. Onu da yine okurlar ve en büyük hakem olan zaman söyleyecek… Faruk Bildirici

Faruk Bildirici, bu kitapta gazeteciler, iletişimciler ile tüm medya okur ve izleyicilerine bir pusula sunuyor. Kitapta anlatılanlar “teknik manada” sadece gazetecilik mesleğinin girdi çıktılarını değil, aynı zamanda ülkenin içinden geçtiği toplumsal ve siyasal dönüşüm süreçlerini de odağına alıyor… Sakin ama derin bir bakışla işlenmiş ince ve yaratıcı yazılar…

İlk 16 sayfa için>>>

Faruk Bildirici

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni bitirdi. Gazeteciliğe, Haziran 1980’de Cumhuriyet’te başladı. 12 Eylül askeri döneminde sıkıyönetim ve eğitim muhabirliği, 1983 seçimlerinden sonra da Başbakanlık, ANAP ve parlamento muhabirliği yaptı. Bir süre Haber Müdürlüğü görevinde bulunduğu Cumhuriyet’ten, Nisan 1992’de ayrıldı.

Sabah gazetesinde beş ay süren parlamento muhabirliğinden sonra Ekim 1992’de Hürriyet’e geçti. Yaklaşık beş yıl Hürriyet Ankara Büro Şefi olarak görev yaptı. Bu dönemde yazı dizileri hazırladı; portre yazıları kaleme aldı. Araştırma kitapları yayınladı.

Bir süre yine Hürriyet’te araştırmacı yazar olarak çalıştıktan sonra Mart 2002’de Ankara Temsilci Yardımcılığı’na getirildi. 2002-2003 yıllarında Tempo dergisinde “Kırlangıç Yuvası” köşesinde yazdı. 31 Ağustos 2004-14 Mart 2005 tarihleri arasında “Anlatsam Roman Olur” başlığıyla Hürriyet gazetesinde gerçek yaşam öyküleri kaleme aldı. Bu dizide kaleme alınan öykülerden hareketle hazırlanan aynı adlı televizyon programı Kanal D’de yayınlandı.

TV8’de “Çuvaldız” (1999-2001), Cine-5’te “Üç artı Bir”, Tv 8’de “Nerede kalmıştı?” (2009) adlı programlar yaptı. Hürriyet Pazar’da “Puzzle portreler” başlığıyla yayınlanan portre söyleşileri hazırladı.

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda, üç dönem “Araştırmacı gazetecilik” dersleri verdi. Konuk öğretim görevlisi olarak Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde de iki dönem (2014-2015) “Parlamento muhabirliği” dersine girdi. Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde de (2017-2018) “Medyanın güncel sorunları” dersi verdi.

19 Nisan 2010 tarihinden bu yana da Hürriyet’in Okur Temsilciliği (Ombudsman) görevini yürütüyor. Yayımlanan kitapları: Gizli Kulaklar Ülkesi; Maskeli Leydi: Tekmili Birden Tansu Çiller; Üniforma Slogan Biber; Kuzum Bülent: Ecevit’e Aileden Mektuplar; Siluetini Sevdiğimin Türkiyesi; Anıtkabir Racon Zambak; Hanedanın Son Prensi: Mesut Yılmaz ve ANAP’lı Yıllar; Yemin Gecesi: Leyla Zana’nın Yaşamöyküsü; Serkis Bu Toprakları Sevmişti.

edebiyathaber.net (21 Haziran 2018)

Yorum yapın