“Farklılığa Düşmanca Tutumları Kınıyoruz”

Şubat 23, 2012

“Farklılığa Düşmanca Tutumları Kınıyoruz”

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ‘Yazarlar Okullarda’ isimli projesi kapsamında liselere tavsiye edilen ‘Abis’ isimli kitabı, pornografik ve küfür dolu olduğu gerekçesiyle okullardan toplatılan yazar Aslı Tohumcu, “düşünmeye, yazmaya, sanata, kitaba ve farklılıklara düşmanca tutumları” kınayan bir bildiri hazırladı.

Yaşama hakkı, düşünce ve ifade ile inanç özgürlüklerinin evrensel değerler olduğunu hatırlatan bildiride, “Bu evrensel hakları kendi tanımları içine hapsederek başkalarına karşı saldırı aracı haline getirmeye dönük tüm girişimleri kınıyoruz” denildi.

Bildirinin tam metni şöyle:

 “Sanat yapıtını içinden birkaç cümle ya da kelime ‘cımbızlayarak’ hakikatinden, bağlamından soyutlayarak hedef tahtasına koymak artık vaka-i adiyeden oldu. Sanatın, edebiyatın geleneğin bekçisi olduğunu düşünenler, o dillerinden düşürmedikleri ahlakın sadece kendilerine has, kendi tarifleriyle belirlenmiş bir mülk olduğunu sanıyorlarsa yanılıyorlar. Düşünümeye, yazmaya, sanata, kitaba ve tüm değerleri mümkün kılan farklılığa düşmanca tutumları kınıyoruz. Düşünce ancak düşünceyle çürütülebilir, ahlakın sınandığı yerse insanlararası ilişkiler, yani hayattır. Yaşama hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü ve inanç özgürlüğü, evrensel değerlerdir, şu ya da bu grubun tekelindeki değerler değil. Bu evrensel hakları kendi tanımları içine hapsederek başkalarına karşı saldırı aracı haline getirmeye dönük tüm girişimleri kınıyoruz.”

Son dönemde yazarlar üzerindeki baskılara karşı, Aslı Tohumcu tarafından hazırlanan bildiriye imza atmak isteyenlerin, adını, soyadını ve uğraşını-mesleğini yazarak [email protected] adresine göndermesi yeterli. 

Kaynak: ceviribilim.com (23 Şubat 2012)

Yorum yapın