Evrim: Kaçınılmaz mı, tesadüfi mi?

Ekim 28, 2019

Evrim: Kaçınılmaz mı, tesadüfi mi?

Jonathan B. Losos’un Kader, Şans ve Evrimin Geleceği adlı kitabı, Barış Gönülşen çevirisiyle Tellekt tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Jonathan B. Losos, Kader, Şans ve Evrimin Geleceği’nde, evrim biyolojisinin yanıt aradığı büyüleyici soruları ele alıyor, en son araştırmaların verileri ışığında yorumlar yapıyor.

Ekosistemlerin korunması, zararlı virüs ve bakterilerle mücadele, uzayda yaşam gibi konulara son derece ufuk açıcı görüşler getiren Kader, Şans ve Evrimin Geleceği, evrimi kavrayış biçimimizi değiştirecek.

Evrimsel biyolojinin en temel sorularından biri evrimin kaçınılmaz mı, tesadüfi mi olduğudur. Evrimin getirdiği bazı çözümler, farklı zamanlarda ve farklı türlerde tekrar tekrar karşımıza çıkar. Bazense en ufak bir mutasyon, evrim sürecini tamamen farklı bir mecraya sürükler. Jonathan B. Losos, Kader, Şans ve Evrimin Geleceği’nde, evrim biyolojisinin yanıt aradığı büyüleyici soruları ele alıyor, en son araştırmaların verileri ışığında yorumlar yapıyor. Ekosistemlerin korunması, zararlı virüs ve bakterilerle mücadele, uzayda yaşam gibi konulara son derece ufuk açıcı görüşler getiren Kader, Şans ve Evrimin Geleceği, evrimi kavrayış biçimimizi değiştirecek.

Pedram Türkoğlu’nun sunuş yazısı ile.

JONATHAN B. LOSOS, Washington Üniversitesi’nde biyoloji profesörü ve üniversite ile Saint Louis Hayvanat Bahçesi ve Missouri Botanik Bahçesi ortaklığındaki Living Earth Collaborative’in direktörüdür. Öncesinde Harvard Üniversitesi’nde biyoloji profesörü ve Harvard Karşılaştırmalı Zooloji Müzesi’nin Herpetoloji küratörüydü. Ulusal Bilimler Akademisi üyesi olan Losos, ayrıca The Princeton Guide to Evolution’ın ve How Evolution Shapes Our Lives’ın başeditörü, Lizards in an Evolutionary Tree adlı kitabın da yazarıdır.

BARIŞ GÖNÜLŞEN, 1974 yılında İzmir’de doğdu. İzmir Bornova Anadolu Lisesi Almanca Edebiyat ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü mezunudur. Yaşamını çevirmenlik yaparak sürdürmektedir. Bilim ve felsefe çevirilerinde uzmanlaşmış olan Gönülşen, yaptığı redaksiyon çalışmalarının yanı sıra, Stephen Hawking’in Zamanın Kısa Tarihi, Amir D. Aczel’in Uranyum Savaşları & Nükleer Çağı Başlatan Bilimsel Rekabet, John Gribbin’in Bilim Tarihi, Paul Davies’in Tanrı ve Yeni Fizik, Peter Atkins’in Galileo’nun Parmağı: Bilimin On Büyük Fikri, Joseph Mazur’un Matematik Sembollerinin Kısa Tarihi kitaplarını Türkçeye çevirmiştir.

edebiyathaber.net (28 Ekim 2019)

Yorum yapın