Etiyopya’nın sokak çocukları bize ne anlatıyor?

Eylül 8, 2017

Etiyopya’nın sokak çocukları bize ne anlatıyor?

Ödüllü yazar Elizabeth Laird’in Çöplük Kralı adlı çocuk kitabı Zarife Biliz çevirisiyle Beyaz Balina Yayınları tarafından yayımlandı.

 Tanıtım bülteninden

Çöplük Kralı tüm dünyada sokaklarda, bir başlarına hayatta kalmaya çalışan çocukların yaşamına Etiyopya’dan mercek tutuyor.

Ödüllü yazar Elizabeth Laird Etiyopya’da yaşadığı sırada tanıdığı sokak çocuklarının hayatından yola çıkarak etkileyici ve gerçekçi bir öykü kaleme almış. Öykünün merkezinde çok farklı kökenlerden gelen iki çocuk var: Dani ile Mamo.

Akranlarına çok iyi uyum sağlayamayan ve babasının beklentilerini bir türlü karşılayamayan Dani varlıklı bir aileden geliyor. Saray gibi bir evde onu hor gören babası,  hasta annesi, küçük kız kardeşi ve hizmetçileriyle birlikte yaşıyor.  Mamo ise izbe bir barakada ablası ve annesiyle hayatta kalmaya çalışırken annesinin ölümü üzere kendini sokaklarda, sonra da bir insan tacirinin elinde buluyor.

Bu iki çocuğun yaşamı normal koşullarda asla kesişmeyecekken bir akşam farklı düşmanlardan kaçarlarken aynı mezarlığa sığınıyorlar. Bazen ölüler canlılardan daha az korku verir. Bambaşka hayatlardan gelen bu iki çocuk sokaklarda hayatta kalabilmek için birbirlerine güvenmek zorunda olduklarını kısa sürede anlıyor. Tüm toplumsal farklılıklara rağmen insan olmanın sanılandan çok daha fazla ortak noktası var çünkü.

Büyümek her zaman sanıldığı kadar kolay değildir ve hayat herkese aynı derecede cömert davranmaz. Ama gene de iyi ki dostluk ve dayanışma var.

“Farklı hayatların nasıl iç içe geçebildiğine, yetişkinlerin yetersiz kaldığı yerde çocukların birbirine nasıl yardım edebildiğine dair düşündürücü bir hikâye…”

Books for Keeps

“Bu kitap insanı derinden etkiliyor… Sokaklarda yaşayan çocukların zor koşullarını canlı bir şekilde anlatarak, her gün şahit olduğumuz bir gerçeğe gözlerimizi açıyor.”

Mail on Sunday 

İskoç Sanat Meclisi Yılın Çocuk Kitabı Ödülü

Carnegie Madalyası finalisti

Blue Peter Kitap Ödülü finalisti

edebiyathaber.net (8 Eylül 2017)

Yorum yapın