Ertuğrul Özkök’ten ilgi çekici bir kitap

Ocak 4, 2019

Ertuğrul Özkök’ten ilgi çekici bir kitap

Ertuğrul Özkök’ün Tanrı’yı Gören Son İnsan adlı kitabı Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İnsan Tanrı’yı nasıl “gördü”? Önce tanrıları, sonra Tanrı’yı nasıl icat etti? Ya da başka bir bakış açısıyla insan Tanrı’yı nasıl keşfetti? Batı ve Doğu uygarlıklarının kültür tarihinde tanrıların ve Tanrı’nın nasıl bir yeri oldu? Ertuğrul Özkök, bu soruların peşinde hayatı boyunca yolculuklara çıkmış. Kimi zaman uçağa binip seyahat etmiş, kimi zaman da soluğu kitapların arasında almış; sorularına cevap aramış.

Yazar, yolculuğuna insanın on iki bin yıl önce ilk kez tanrılarla karşılaştığı Göbeklitepe’den başlıyor. Ardından yolu Meksika, Etiyopya, Arabistan, Vatikan ve Nepal gibi ülkelerin inançla özdeşleşmiş kentlerine düşüyor. Kutsal kitaplardaki anlatılarda inancın, özellikle de semavi dinlerin Tanrı’yı nasıl çizdiğinin izini süren Özkök, arkeolojinin, tarihin, edebiyatın ve farklı coğrafyaların derinliklerine seyahat ederken, inanç ve Tanrı hakkındaki sorularıyla bilinen Shelley, Nietzsche, Freud ve Darwin gibi kişilerin yaşamlarına da değiniyor. Hıristiyanlıkla ilgili figürleri ve olayları bolca kullandığı popüler romanlarıyla tanınan yazar Dan Brown’la da görüşen Özkök, bu kitapta okuruyla bir ömürlük inanç yolculuğunu paylaşıyor.

Tanrı’yı Gören Son İnsan, bireysel bir yolculuk, ama inanç üzerine düşünenlerin zihinlerinde yeni kapılar açılmasını sağlıyor. İnsanın tarih boyunca sorduğu inanç temelli soruların tek ya da genelgeçer bir cevabı olmasa da bu kitap, yaratılış üzerine düşünmek ve kendi inanç hikâyesini yazmak isteyenler için bir rehber niteliğinde.

Yazar Hakkında:

Ertuğrul Özkök, 8 Nisan 1947 tarihinde İzmir’de doğdu. İzmir Namık Kemal Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda okudu. 1969 yılında mezun olduktan sonra bir yıl TRT’de muhabir olarak çalıştı. Daha sonra Fransa’da İletişim Bilimleri dalında doktora yaptı. Fransa dönüşü 1986 yılına kadar Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1986 yılında doçent olduktan sonra, öğretim üyeliğinden ayrılarak Hürriyet gazetesine girdi. Hürriyet’in Ankara ve Moskova temsilciliklerini yaptı, günlük siyasi yazar ve genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. Ayrıca Doğan Yayın Holding’in başkan yardımcılığını yürüttü. 20 yıl görev yaptıktan sonra, 2 Ocak 2010 tarihinde Hürriyet gazetesi genel yayın yönetmenliğinden ayrıldı.

Kitapları: Sanat, İletişim ve İktidar (1977), İletişim Kuramları Açısından Kitlelerin Çözülüşü (1985), Elveda Başkaldırı (1987), Stalin Baroku (1989), Artakalan Zamanda (1997), Tuhaf (Doğan Kitap, 2010), Yedi Büyük Günah (Doğan Kitap, 2012), Bir Beyaz Türk’ün Hafıza Defteri (Doğan Kitap, 2012), Tuhaf Bir Çocuğun Fevkalade Hikâyesi (2015).

edebiyathaber.net (4 Ocak 2019)

Yorum yapın