Ertuğ Uçar’dan estetik gücü yüksek, düşünsel arka planı yoğun bir anlatı

Haziran 8, 2016

Ertuğ Uçar’dan estetik gücü yüksek, düşünsel arka planı yoğun bir anlatı

bir cift ayak_kapakBir Çift Ayak, edebiyat okurlarının Yalnızlığın 17 Türü, Rüya Arızaları, Dünyayı Seyretmek İçin Bir Yer ve Ormanda Kaybolmak kitaplarıyla tanıdığı Ertuğ Uçar’ın ilk uzun anlatısı. Ertuğ Uçar deniz fenerlerini mekân olarak kullandığı nitelikli öyküleriyle dikkat çekmiş, öykü dünyası içinde kendine özel bir alan açmıştı.

Tanıtım metninden:

Bir Çift Ayak’ta dünyaya bir apartman dairesinin penceresinden bakıyoruz. Anlatıcı, yüksek yapı bloklarının şehrin karakterini belirlediği günlerde, yakın gelecekte, belki de bugün İstanbul’da yaşamaktadır. Otuz altıncı kattaki dairesinin penceresinden sınırları silikleşmiş şehri, uzak bir bilimkurgu imaj gibi seyreder. Bir gün salonunun duvarında sıradan görünen bir çatlağa rastlar. Keşfedeceklerinin hayatını değiştirme gücü olacağını bilmeyen anlatıcı kahramanımız ısrarla bu çatlağı takip edecektir.

Kitaptan: 

Göç etmiş, çoğalmış, ömürleri uzamış insanları koymak için yer bulunamıyor. Gölgeleri birbirine

düşen dev bloklar bir köy nüfusunu barındırıyor. Eşya bağımlılığından kurtulamayan insanlar giderek küçülen dairelerini çöp evlere dönüştürüyorlar. Sıkışıp duruyoruz. Odaya, eve, şehre.”

ERTUĞ UÇAR Antalya’da doğdu. ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden 1993’te lisans, 1999’da yüksek lisans diploması aldı. Yayımlanmış öykü kitapları, Rüya Arızaları (2006), Yalnızlığın 17 Türü (2008), Dünyayı Seyretmek İçin Bir Yer (2010) ve Ormanda Kaybolmak (2014) İstanbul’da yaşıyor ve mimarlık yapıyor.

edebiyathaber.net (8 Haziran 2016) 

Yorum yapın