Erol Büyükmeriç’ten “Cemal Süreya ve Çocuk”

Aralık 18, 2019

Erol Büyükmeriç’ten “Cemal Süreya ve Çocuk”

Erol Büyükmeriç’in yazdığı, Zeynep Özatalay’ın resimlediği “Cemal Süreya ve Çocuk”, 10 ve üzeri yaş grubu için Tudem Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Şiirsel bir dostluk hikâyesi…

Kanatlı Düşler adlı şiir seçkisinden tanıdığımız ödüllü şair, yazar, karikatürist Erol Büyükmeriç’ten, Türkçenin büyük şairlerinden Cemal Süreya’yı çocukların dünyasıyla buluşturan içten bir kitap…

Süreya’nın gerçek yaşamından, anılarından ve sanatsal kişiliğinden derin izler taşıyan bu kurmaca öykü, ödevi için Kadıköy sokaklarında bir kitap arayan on yaşındaki bir çocuğun tesadüf eseri şair Cemal Süreya ile tanışmasını ve kısa süreli arkadaşlığını konu ediniyor.

Türk şiir sanatına yön veren bir şairin özgün yapıtlarından ve çevirilerinden bahsederek çocuklarda büyük şairi daha yakından tanıma ve şiir okuma hevesi uyandıran bu naif kitap, bazı karşılaşmaların ne kadar anlamlı ve ilham verici olabileceğini de gözler önüne seriyor.

Öğretmeninin verdiği ödev için Afrika’yla ilgili bir kitap arayan Berk soluğu Kadıköy’ün alacalı sokaklarında alır. Her yanı kitapçılar, sanat merkezleriyle dolu bu tarih ve kültür kokan semtin köşelerinden birinde, gözüne bir kitap sergisi ilişir. Azıcık tereddüt biraz da merakla yanaştığı sergide, adını hayatı boyunca unutamayacağı, olağanüstü bir şairle tanışır. Cemal Süreya ile rastlantı sonucu gelişen dostlukları, Berk’in küçük yüreğinden dökülen sımsıcak dizelerin de kanatlanmasına vesile olacaktır…

Cemal Süreya’ya esin kaynağı olan bazı klasik resim başyapıtlarını kurgusuna dâhil ederek hikâyesini zenginleştiren bu renkli kitap, şairin dilden dile dolaşan deyişlerinden ve şiirlerinden örnekler sunmayı da ihmal etmiyor.

Zeynep Özatalay’ın karakteristik desenleri eşliğinde, gerçek mekânlarda, gerçek karakterlerle “şiirsel” bir anlatı sunan Cemal Süreya ve Çocuk, büyük şairin ömrünün son yıllarına tanıklık ettirirken, anı-belgesel tadında bir okuma deneyimi yaşatıyor.

Tadımlık>>>

Erol Büyükmeriç Hakkında

1942’de İstanbul’da Doğdu. Anadolu Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği öğrenimi gördü. Demiryollarında memurluk ve ilköğretimden liseye çeşitli kademelerde öğretmenlik yaptı. Emekliliğinden sonra çocuk ve gençlik yazınına yöneldi. Eskişehir’de Meriç Kardeş adlı çocuk dergisini dört sayı çıkardı. Kimi şiir, öykü ve yazıları, Çağdaş Türk Dili, Türk Dili, Varlık, Güzel YazılarDüzyazı Defteri ve Yazılıkaya dergilerinde yayımlandı. Karikatür alanında da ürünler veren Büyükmeriç; Eskişehir, Ankara ve Akşehir’de üç kişisel sergi açtı ve birçok karma sergiye katıldı. Midas’ın Serçeparmağı adlı romanı ile 2006 Dünya Kitap Altın Sayfa İlkgençlik Ödülü”nü, Kanatlı Düşler adlı şiir kitabı ile Özkan Mert 2016 Şiir Ödülü’nü aldı. 2019 yılında Eskişehir, Tekeciler köyünde çocuklar için şiir atölyesi etkinlikler yaptığı işlevsel bir Sanat Evi açtı. Çocuk Kütüphanesi kurdu.

Zeynep Özatalay Hakkında

İstanbul’un Kanlıca semtinde doğdu. Okula  başlayınca derslerinde hiç boş durmadı, matematik ve coğrafya öğretmenlerinin çok güzel karikatürlerini çizdiği için apar topar mezun edildi. O tarihten beri gördüğü her şeyi çiziyor ve çocuk kitapları yapıyor. Biri tombul, diğeri zayıf iki kedi kendilerini biraz mama karşılığı eve aldırdıklarından beri onlarla yaşıyor. Yüzmeyi ve kurabiye yemeyi seviyor, ikisini aynı anda denediyse de asla başarılı olamadı.

edebiyathaber.net (18 Aralık 2019)

Yorum yapın