Erkek egemen tarih yazımına alternatif bir tarih: “Afrikalı Amazonlar”

Şubat 14, 2019

Erkek egemen tarih yazımına alternatif bir tarih: “Afrikalı Amazonlar”

Stanley B. Alpern’in “Afrikalı Amazonlar” adlı kitabı, İpek Yardımcı çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Antik çağların fantezileştirilmiş amazonları ile Dahomey’in gerçek amazonlarının ortak özellikleri oldukça fazlaydı. Her ikisinde de kız çocukları küçük yaşlardan itibaren savaşmayı, silah tutmayı, güçlü, hızlı ve dayanıklı olmayı ve acıyla baş etmeyi öğreniyorlardı. Avcılık, dans ve enstrümantal müzik bu kız çocuklarının yeteneklerinden sadece bazılarıydı. Hayattaki asıl amaçları savaşmaktı. Savaşmayı arzuluyor, kan dondurucu çığlıklarla savaşa koşuyor, savaştan zevk alıyor, öfke ve yüreklilikle savaşıyorlardı. Korkuya bağışıklık kazandıkları aşikârdı. Zafer kazanınca ise acımasız oluyorlardı. Komşularına korku salıyorlardı. Erkekler onları, saygın ve amansız düşmanları olarak görüyorlardı.

Titiz bir arşiv araştırmasıyla hazırlanan Afrikalı Amazonlar, dünya savaş tarihinde kadınlar hakkında yazılan en kapsamlı ve güvenilir çalışma olma özelliğini de taşıyor. Stanley B. Alpern’in eşsiz araştırması, köleliğe karşı çıkan bu zorlu kadın savaşçıların sömürgecilik tarihindeki yerlerine ışık tutuyor. Bir mitten öteye geçemeyen Amazonlar’ın vücut bulmuş hali olan Dahomey’in kadın savaşçıları, erkek egemen dünyanın kıtalarından biri olan Afrika’da ataerkil geleneğin ezberini bozuyor. Bu kapsamlı çalışmada devletin kökenlerinden 1892 yılındaki Fransa yenilgisine kadar Dahomey Amazonları’nın tarihi gözler önüne seriliyor: Kadınların ne yedikleri, nasıl işe alındıkları, nasıl eğitildikleri ve savaşın olmadığı dönemlerde neler yaptıkları hakkında görsel ve yazınsal belgeler sunuluyor. Erkek egemen tarih yazımına alternatif çarpıcı ve zihin açıcı bir tarih kitabı…

Stanley B. Alpern

1944-1946 yılları arasında ABD donanmasından görev yaptı. 1947’de Harvard Üniversitesi’nde lisans ve daha sonra da 1950’de Columbia Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. New York Herald Tribune gazetesinde altı yıl redaktör olarak ve ABD Enformasyon Dairesi’nde beşi Afrika’da olmak üzere yirmi iki yıl çalıştıktan sonra 1977 yılında emekli oldu. Emekli olduktan sonra, sömürgecilik öncesi Batı Afrika’sıyla ilgili yazılar yazmaya başladı. Şu an Fransız Rivierası’nda yaşıyor ve Batı Afrika kökenli kelimeler konusunda Oxford İngilizce Sözlüğü’ne danışmanlık yapıyor.

edebiyathaber.net (14 Şubat 2019)

Yorum yapın