Erich Fromm’un önemli yapıtlarından biri: “Sigmund Freud’un Misyonu”

Şubat 20, 2017

Erich Fromm’un önemli yapıtlarından biri: “Sigmund Freud’un Misyonu”

Sigmund-Freudun-Misyonu_2017_1b_KpkErich Fromm‘un önemli yapıtlarından biri olan “Sigmund Freud’un Misyonu”, Orhan Düz çevirisiyle Say Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Freud’un düşüncesine göre akıl, yaşama anlam vermek, yanılgılardan arınmak, engelleyici otoritelerden kurtulup kendi otoritemizi kurmak için elimizdeki tek araç veya silahtır. Freud’un akla olan bu inancı, gözlemlenebilir olguların karmaşası ve çeşitliliği içinde kuramsal gerçeği bir kez yakaladığında, gerçeğin peşinde dur durak bilmeyen arayışının temeli olmuştur.

Aklın gücüne sarsılmaz inancıyla Freud aydınlanma çağının bir çocuğuydu. Bu çağın sloganı olan “Sapere aude” –Bilme cesaretini göster– Freud’un kişiliğinin bütün yanlarına ve tüm eserlerine damgasını vurmuştur.

Freud akılcılığın zirvesini temsil ederken, aynı zamanda akılcılığa öldürücü darbeyi vuran kişi de oldu. İnsanın eylemlerinin kaynağının çoğu asla gözle görülemeyecek derinliklerde, yani bilinçdışında yattığını ve insanın bilinçli düşüncesinin davranışlarını ancak küçük bir ölçüde denetleyebildiğini göstererek, insan aklının sınırlama veya meydan okumayla karşılaşmadan sahnede başrolü oynadığı yolundaki akılcı anlayışın altını çizmiş oldu.

Freud’un kişiliğini ve etkileri üzerine kapsamlı bir inceleme olan Sigmund Freud’un Misyonu onun, düşmanlarının iddia ettiği üzere cinsellik ve disiplinsizlik ortamında yetişmiş yoz bir Viyanalı mı yoksa en sadık taraftarlarının savunduğu gibi doğruyu bulma yolunda korkusuzca ve ödün vermeden yürüyen, ailesine karşı oldukça sevecen, öğrencilerine karşı kibar, düşmanlarına karşı âdil, kendini beğenmişlik veya bencillik emareleri taşımayan, dahası kişisel hiçbir kusuru olmayan büyük bir üstat mı sorularına yanıt arıyor.

edebiyathaber.net (20 Şubat 2017)

Yorum yapın