Ergen çocuklarımıza keyifle ebeveynlik etmenin yolları

Eylül 10, 2018

Ergen çocuklarımıza keyifle ebeveynlik etmenin yolları

Sara Villanueva’nın “Ergenlik: Sıkıntılı Yıllar” adlı kitabı, Defne Orhun çevirisiyle İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çocuklar ergenliğe girdiğinde, aile içi ilişkilerde büyük değişiklikler yaşanır. Daha düne kadar anne babalarının sözünden çıkmayan yeniyetmeler birden kendi fikirlerini savunmaya ve karar alma süreçlerinde aktif rol almaya başlarlar. Bütün bunlar göz açıp kapayıncaya kadar oluverdiğinden, ebeveynler genelde bu değişime hazırlıksız yakalanır ve öfkeyle haykırır: “Neler oluyor?!” Ergenler ile ebeveynler neden sık sık çatışma yaşarlar? Ergenler neden riskli ve tehlikeli işlere kalkışıp başlarını derde sokarlar? Akran baskısı ve başka sosyal etkilerin ergen davranışlarındaki rolü nedir? Ergen çocuklara sorumluluk nasıl aşılanır? Güven duygusu, ergenebeveyn ilişkisinin neresinde durur? Buluğ ve cinsellik gibi hassas konularda nasıl ve ne kadar konuşulmalıdır? Ergenler duygusal özerkliklerini nasıl kazanırlar ve bu süreç nasıl yeni bir kimlik edinmelerine yol açar? Anne babalar bu zorlu gelişim yolculuğunda çocuklarını nasıl destekleyebilirler? Bağımsızlık ve sınır mücadelesine denge nasıl bulunmalıdır? Ergenleri iyi yürekli, sorumluluk sahibi, bilinçli, şefkatli bireyler olarak yetiştirmenin sırrı nerede gizlidir? Deneyimli çocuk ve ergen psikoloğu Sara Villanueva, akademik ve klinik bulgulara dayanarak insan hayatının en karmaşık dönemlerinden biri olan ergenlik dönemini incelerken, kendi ebeveynlik tecrübesi ışığında ailelere ergen çocuklarıyla yaşamanın zenginleştirici ve keyifli yanlarını gösteriyor.

Kitaptan bir bölüm okumak için>>>

Sara Villanueva

Teksas Üniversitesi’nde psikoloji okuduktan sonra, Florida Üniversitesi’nde gelişimsel psikoloji alanında yüksek lisans ve doktora yaptı. Uzmanlık alanı ergen gelişimi olup, halen görevli olduğu St. Edward Üniversitesi’nde çocuk ve ergenlik psikolojisi, gelişimsel psikopatoloji ve insan cinselliği gibi konularda ders veriyor. Yıllardır gençleri ve ailelerini inceleyen Villanueva, aynı zamanda birçok araştırma projesi yürütüyor. Villanueva dört çocuk annesidir.

edebiyathaber.net (10 Eylül 2018)

Yorum yapın