Erdal Öz Edebiyat Ödülü, Cemil Kavukçu’nun

Nisan 2, 2013

Erdal Öz Edebiyat Ödülü, Cemil Kavukçu’nun

2008 yılından bu yana, Erdal Öz‘ün anısını yaşatmak için ailesi ve Can Yayınları tarafından verilen Erdal Öz Edebiyat Ödülü, bu yıl Cemil Kavukçu‘ya verilecek.

Seçici Kurul Başkanı Semih Gümüş ve Can Yayınları Genel Müdürü Can Öz’ün Cezayir Restoran’da düzenlenen basın toplantısında açıkladığı ödül, “öykü türünde gösterdiği ısrarlı çalışma, öykücülüğümüze kazandırdığı yeni tipler ve anlatım yöntemleri, üretkenliği ve öykünün edebiyatın gündeminde kalması için gösterdiği kişisel ve yaratıcı çaba” nedeniyle Cemil Kavukçu’ya değer görüldü.

Semih Gümüş, konuşmasında “Erdal Öz Edebiyat Ödülü 6. yılda istediğimiz saygınlığı tamamıyla kazandı. Yazarlar, okurlar, yayıncılardan oluşan edebiyat dünyasının yakından izlediği, onayladığı en saygın ödüllerden birine dönüştü. Ödül, Erdal Öz gibi edebiyatımızın 1950 kuşağından beri çok önemli bir yazarın anısına verilmiş olması çok önemliydi. Ödülün önemli hale gelmesinin bir nedeni de bütün seçici kurullarının edebiyat dünyamızın kuşkusuzca benimsediği yazarlardan oluşmasıydı” dedi.

Can Yayınları Genel Müdürü Can Öz yaptığı konuşmada ödülün kültür sanat çevrelerinde çok önemsendiğini, ancak Türkiye’de okura yansımadığını, bir edebiyat ödülünün açıklandıktan sonra okurlar tarafından daha çok ilgi görmesi gerektiğini söyledi.

Semih Gümüş, Enis Batur, Feride Çiçekoğlu, Turgay Fişekçi, Kaya Genç Handan İnci ve Can Yayınları adına Zeynep Çağlıyor’dan oluşan seçici kurulun oy birliğiyle belirlediği ödül, Cemil Kavukçu’ya 30 Nisan’da Pera Palas’ta düzenlenecek törenle teslim edilecek. Öte yandan her yıl bir üyenin ayrılıp bir başkasının katılımıyla yenilenen jüriden bu yıl Semih Gümüş’ün ayrıldığı, önümüzdeki yıl seçici kurula katılacak kişinin Asuman Kafaoğlu Büke olduğu açıklandı.

Ödül daha önce Gülten Akın, Nurdan Gürbilek, İhsan Oktay Anar, Şavkar Altınel ve Murathan Mungan’a verilmişti.

Cemil Kavukçu kimdir?

1951 yılında İnegöl’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nü 1976 yılında bitirdi. Öyküleri, 1980 yılından bu yana çeşitli dergilerde yayımlandı. Patika adlı yapıtıyla 1987 Yaşar Nabi Öykü Ödülü’nü, Uzak Noktalara Doğru‘yla 1996 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, Angelacoma’nın Duvarları‘yla 2009 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

Kitapları: Uzak Noktalara Doğru (1995), Yalnız Uyuyanlar İçin (1996), Bilinen Bir Sokakta Kaybolmak (1997), Temmuz Suçlu (1998), Dönüş (1998), Dört Duvar Beş Pencere (1999), Gemiler de Ağlarmış (2001), Başkasının Rüyaları (2003), Suda Bulanık Oyunlar (2004), Gamba (2005), Mimoza’da Elli Gram (2007), Angelacoma’nın Duvarları (2008), Tasmalı Güvercin (2009), Düşkaçıran (2011).

edebiyathaber.net (2 Nisan 2013)

Yorum yapın