Enis Batur: “Labirentini ören şair” sergisi 26 Nisan’a kadar

Nisan 13, 2015

Enis Batur: “Labirentini ören şair” sergisi 26 Nisan’a kadar

5Şairin fotoğrafları, mektupları, el yazıları, desenleri, kitapları ve kişisel eşyalarının yer aldığı ‘Enis Batur: Labirentini Ören Şair’ adlı sergi, Nâzım Hikmet Kültürevi’nde, Enis Batur ve Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in katılımıyla açıldı.

Edebiyat dünyasına şiir, deneysel metinler, sanat kitapları ve çeşitli dillere çevrilmiş çok sayıda eser kazandıran Enis Batur’un, edebiyatın içinden yürüyerek kat ettiği yol ve bu yola eşlik eden kavram dünyası Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği sergide buluştu. Sergi 26 Nisan’a kadar gezilebilir.

Açılış konuşmasında serginin kendisini heyecanlandırdığını söyleyen Enis Batur yurtdışında gezip gördüğü yazar, şair odaklı sergilerden daha zengin bir serginin ortaya çıktığını belirtti. Batur “Sergiyi gerçekten bana bir sürpriz olarak gezdim. Yurtdışına çok çıkan birisiyim ve pek çok yazar sergisi izleme imkânı buldum. İnanın ki bu ayarda bir yazar sergisine denk gelmedim. Tasarımıyla, yaklaşımıyla, çağdaşlığıyla örnek bir sergi hazırlayan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diyerek duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Şairin bağımsız dizelerden oluşan, aynı zamanda sınırları zorlayan çerçevesiz şiirine bir gönderme olarak labirent formunda hazırlanan serginin kurgusu Enis Batur’a, sergileme konsepti ise Ayşegül Özmen, Nejla Aslan Akgün ve Zeynep Terzioğlu’ndan oluşan ekibe ait. Sergi tasarımında Enis Batur’un kesin gibi görünenin arkasındakini arayarak karşıt imgeler üzerine kurduğu şiir dünyası zıt kullanılan renk, formlar ve şeffaflıkla yansıtılmaya çalışılmış.

Sergide yazıyı bir utku olarak değil bir bozgun olarak gören şairin edebiyatın yaratıcı alanlarında yaptığı cesur yolculukların adımlarını da görmek mümkün.  Şairin yazı dostluklarına dair sunulan açılımlar ise izleyiciler için en dikkat çekici bölüm olmaya aday.

Sergi anısına Enis Batur’un Eros ve Hgades’ten (1973) A Cappella’ya (2015) kadar uzanan şiir kitap kapaklarına yine şairin kaleminden metinlerin eşlik ettiği özel bir kitap sergi izleyicisine sunulmakta.

edebiyathaber.net (13 Nisan 2015)

Yorum yapın