Engelsiz Filmler Festivali 7. kez sinemaseverlerle buluşuyor

Ekim 3, 2019

Engelsiz Filmler Festivali 7. kez sinemaseverlerle buluşuyor

Kültürel hayata eşit katılıma olanak sağlamak amacıyla yedincisi düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali, Türkiye ve Dünya sinemasının en iyi örneklerinin yer aldığı programıyla sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Kültür sanat etkinliklerine katılımın önündeki engelleri kaldırarak birlikte film izlemeyi mümkün kılan Engelsiz Filmler Festivali, film gösterimlerinin yanı sıra tüm yan etkinliklerini de görme ve işitme engelli bireylerin erişimine uygun olarak sunarken ortopedik engelli sinemaseverlere uygun, erişilebilir mekanları tercih ediyor.

Festival yedinci yılında, 7-9 Ekim tarihleri arasında İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu’nda (SineBu), 11-13Ekim tarihleri arasında Eskişehir, Yunus Emre Kültür Merkezi’nde, 16-20 Ekim tarihleri arasında ise Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut Ankara’da sinemaseverleri ağırlayacak.

FESTİVAL PROGRAMINDA BU YIL 48 ERİŞİLEBİLİR FİLM

Engelsiz Filmler Festlivali’nin bu yılki programı, her yıl olduğu gibi; Engelsiz Yarışma, Dünyadan, Çocuklar İçin, Uzun Lafın Kısası, Otizm Dostu Gösterim bölümlerinin yanı sıra bu sene eklenen Ayrıksı Otu, Rehber Köpekler, Be In!, Bizim için, Bizsiz Asla! ve Kim Demiş? olmak üzere toplamda 48 filmin yer alacağı 10 tematik başlıktan oluşuyor.

Engelsiz Filmler Festivali’nin programında yer alan tüm filmler göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gösteriliyor.

Festival’de gösterimlerin yanı sıra, gösterim sonrası film ekipleriyle yapılan söyleşiler ve atölye çalışmaları da işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleşiyor. 19 Ekim tarihinde düzenlenecek olan festivalin Ödül Töreni’nde de işaret dili çevirisi ve sesli betimleme yapılacak. Böylelikle engeli olan, olmayan tüm sinemaseverler Festival’i bir arada takip edebilecekler.

5 ULUSAL UZUN FİLM ENGELSİZ YARIŞMA’DA

Son dönemlerde ulusal ve uluslararası birçok festivalde ses getiren yapımların yer aldığı Engelsiz Yarışma’da bu yıl; Mahmut Fazıl Coşkun’un Anons, Banu Sıvacı’nın Güvercin, Ali Vatansever’in Saf, Guillaume Giovanetti ve Çağla Zencirci’nin Sibel ve Emre Yeksan’ın Yuva filmleri yer alıyor.

Engelsiz Yarışma’nın bu yılki jürisinde ise sanat yönetmeni Natali Yeres, yapımcı Yonca Ertürk ve sinema yazarı Burak Göral bulunuyor.

Sinema sektöründen değerli isimlerin belirleyeceği En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri ve Braille alfabesi ile de basılan pusulalarla seyirciler tarafından oylanarak belirlenen Seyirci Özel Ödülü, 19 Ekim Cumartesiakşamı Goethe-Institut Ankara’da düzenlenecek Ödül Töreni’nde sahiplerini bulacak.

AYRIKSI OTU

Engeli olduğu için ötelenmiş, kendini izole etmiş ya da bir mücadele veren karakterlerin ön planda olduğu “Ayrıksı Otu”seçkisinde aralarında Türkiye yapımının da yer aldığı 9 film yer alıyor.

Seçkide yönetmen Gus Van Sant’ın Merak Etme, Fazla Uzaklaşamaz Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot, Eibe Maleen Krebs’in Zihnimin Ötesindeki Dünya The World Beyond My Head, Jon Frickey’in Kedi Günler Cat Days, Nathan Mewett ve Curtis Taylor’ın Yulubidyi – Sonuna Kadar Yulubidyi – Until the End, Bali Engel ve Matthieu Landour’un Şok Terapisi Shock Therapy, Peter Ghesquiere’in Ters Yüz Downside Up, Osman Yazıcı’nın İki Elin Arasında In Between Two Lines, Ana Chubinidze’nin Cep Adam The Pocket Man ve Pavel Gumennikov’un Yürü Be Just! Just, Go! adlı filmleri yer alıyor.

KİM DEMİŞ?

Farklı engel gruplarından karakterlerin sanat aracılığıyla kendilerini özgürleştirmelerini anlatan filmlerin yer aldığı “Kim Demiş?” seçkisinde; yönetmen Kim Saltarski’den Anti-Dev Andre Andre The Anti-Giant, Valentin Riedl ve Frédéric Schuld’un Carlotta’nın Yüzü Carlotta’s Face, Karina Vilenkina’nın Karıncalarım İçin Elmas Diamonds For My Ants, Bibi Fadlalla’nın Kendis, Krista Weltner’in Kısmi Telafi Partially Compensated ve Dragana Njegic’in Salonları Aşmak Breaking Ballroom filmleri sinemaseverlerle buluşacak.

REHBER KÖPEKLER

Engelsiz Filmler Festivali’nin bu yılki programında dikkat çeken başlıklar arasında “Rehber Köpekler” seçkisi yer alıyor. Seçki, özel olarak eğitilen akıllı dostlarımızın hayatlarımızı nasıl kolaylaştırdığını ve onlarla kurduğumuz özel ilişkiyi anlatan filmlerden oluşuyor.

Yönetmen Heddy Honigmann’ın Badi Buddy, Bruno Simões’in Pip, Bill Plympton’un Rehber Köpek Guide Dog, Annelies Kruk’ın Scott ve Julia Scott & Julia, Don Hardy ve Dana Nachman’ın Yavru Seçimi Pick Of The Litteradlı filmleri Rehber Köpekler seçkisi başlığında gösterilecek.

Festivalin İstanbul ayağında seçkide yer alan filmlerden birinin gösteriminden sonra, Rehber Köpekler Derneği’nin katılımıyla rehber köpeklerin hayatımızdaki önemi üzerine bir söyleşi düzenlenecek.

BİZİM İÇİN, BİZSİZ ASLA!

Erişilebilirlik konusunda verilen mücadeleleri anlatan filmlerin yer aldığı “Bizim İçin, Bizsiz Asla!seçkisinde; yönetmen Genevieve Clay-Smith’in Dalgaları Geri Almak Taking Back The Waves filmi ile Violeta Ayala ve Daniel Fallshaw’in Mücadele The Fight adlı filmleri seyirciyle buluşacak.

Bizim İçin, Bizsiz Asla! bölümündeki filmlerin gösteriminden sonra erişilebilirlik konusunda Türkiye’de mücadele veren engelli aktivistler ile kısa bir söyleşi de gerçekleşecek.

DÜNYADAN

Dünya sinemasının son dönemde öne çıkan yapımlarının yer aldığı “Dünyadan” adlı seçkide; 2018 Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen Pawel Pawlikowski’nin Soğuk Savaş Cold War filmi, Michael Pearce’in 2019 Bafta Ödülleri’nde Öne Çıkan İlk Film ödülüne layık görülen Canavar Beast filmi ve Ali Abbasi’nin 2018 Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış ödülüne layık görülen Sınır Border filmi yer alıyor.

ÇOCUKLAR İÇİN

Gelecek neslin esin kaynağı olan çocukların hayal güçlerini besleyecek “Çocuklar İçin” seçkisinde ise; animasyonunun başarılı yönetmeni Mamoru Hosoda’nın Oscar Adayı filmi Küçük Kardeşim Mirai Mirai no Mirai, Vincent Kesteloot ve Ben Stassen’ın yönettiği Corgi: Kraliyet Afacanları The Queen’s Corgi ve Danimarkalı yönetmen Karsten Kiilerich’ın yönettiği Uçan Halı ve Kayıp Elmas Up and Away adlı filmler minik sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

UZUN LAFIN KISASI

Kısa film severler için son dönem Türkiye sinemasının nitelikli filmlerinden derlenen “Uzun Lafın Kısası” seçkisinde; yönetmen Senem Bay’ın Amca The Geezer, Ezgi Temel’in Bebek Evi Dollhouse, Özgür Cem Aksoy’un Giderayak Parting Shot, Deniz Telek’in Gümüş The Gentle Sadness of Things, Simay Çalışkan ve Nergis Karadağ’ın Homur Homur Muttering, Yiğit Hepsey’in Kuyruk The Tail, Murat Çetinkaya’nın Sonsuz Ad Infinitum ve Can Erkan ve Salih Toprak’ın Vadi The Valley filmi olmak üzere 8 kısa film yer alıyor.

OTİZM DOSTU GÖSTERİM

Otizmli çocuk ve gençlerin rahat bir şekilde film izleyebilmelerine imkân sağlayan “Otizm Dostu Gösterim”de Japon animasyonunun başarılı yönetmeni Mamoru Hosoda’nın Küçük Kardeşim Mirai adlı filmi gösterilecek. Film, loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak gösterilirken, seyirciler gösterim sırasında salonda yiyecek ve içecek bulundurabilecek ve diledikleri gibi hareket edebilecekler.

BE IN! KISA FİLM SEÇKİSİ

Engelsiz Filmler Festivali’nin kurucuları arasında yer aldığı Be In! Erişilebilir Festivaller Ağı’nın hazırladığı kısa film seçkisinde 6 kısa film yer alıyor.

Avrupa’da faaliyet gösteren 6 film festivali tarafından, sinemaya erişimin yaygınlaşması amacıyla kurulan Be In! Erişilebilir Festivaller Ağı’nın hazırladığıBe In! Kısa Film Seçkisi”nde; yönetmen Benjamin Barthélémy’nin Aydaki Fil An Elephant on the Moon, Ray Jacobs’ın Dinlenmek İçin Güvenli Bir Yer A Safe Place To Rest, Mert Tugen’in Kanatları Olmayan Kuş The Bird Has No Wings, Joel Simon’un Makropolis Macropolis, Carlos De Antonio’nun Korku Miedo ve Kai Stänicke’nin Soğuk Yıldız Coldstar adlı kısa filmler gösterilecek.

FESTİVAL’İN YAN ETKİNLİK PROGRAMINDA BU YIL: SANAL GERÇEKLİK (VR) DENEYİMLERİ VE CANLANDIRMA ATÖLYESİ

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu iş birliği ile hazırlanan sanal gerçeklik programı, farklı dünyaların kapılarını açarak, engelli kişilerin hayatlarına daha yakından temas etmeye olanak verecek. Festival’in bu yılki sanal gerçeklik seçkisinde Kanada, Arjantin ve İngiltere’den 3 proje yer alıyor. Kalina Bertin’ın, bizi bipolaritenin istikrarsız fakat büyüleyici dünyasına davet eden Manik VR Manic VR; epilepsi nöbetleriyle mücadele eden sanatçı Jane Gauntlett’in kendi hikayesinden esinlendiği Kendimle Dans In My Shoes: Dancing with Myself ve tekerlekli sandalye kullanan genç bir kadının bedenini tanımasını anlatan 120 Cm: Kör Randevu 4 Feet: Blind Date adlı projeler sanal gerçeklik gözlüğü aracılığıyla Festival gösterim mekanlarının fuaye alanlarında deneyimlenebilecek.

Çocuklar Kendilerini Canlandırma Sanatıyla İfade Edecekler

9-12 yaş arasındaki işitme engelli sinemaseverleri canlandırma (animasyon) sanatıyla buluşturan Canlandırma Atölyesi’nde çocuklar, kendi yarattıkları karakterler ve öykülerle film denemeleri yapacaklar. Çocukların tamamen kendilerine ait bir dünyayı ortaya çıkarmalarını ve kendilerini canlandırma sanatı ile ifade etmelerini sağlayacak atölye, canlandırma sanatçısı Deniz Öcal tarafından Eskişehir’de gerçekleştirilecek.

ENGELSİZ SİNEMAYA DESTEK VEREN TÜM KURUMLARA TEŞEKKÜRLER

Puruli Kültür Sanat tarafından düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali’nin kurumsal destekçileri arasında European Endowment for Democracy Fund, ABD Büyükelçiliği, Sabancı Vakfı ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bulunuyor.

Festival’in Sanal Gerçeklik Deneyimi bölümü Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu işbirliği ile hazırlanırken, Mural Ankara bölümü British Council işbirliği ile gerçekleştiriliyor.

Festival’e katkıda bulunan kurumlar: Hollanda Büyükelçiliği, Goethe-Institut Ankara, Çankaya Belediyesi, Danimarka Büyükelçiliği, İsveç Büyükelçiliği ve Letonya Büyükelçiliği.

Kentvizyon, Festival’in tanıtım sponsorluğunu üstleniyor.

Festival destekçileri arasında 26-45 Yapım, Boğaziçi Üniversitesi, Digitürk, Fil Bilişim, GETEM (Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı), Interpress, Moiré Graphics-Video-Sound, Notte Otel, Sesli Betimleme Derneği (SEBEDER), SineBu ve Yay Yapım bulunuyor.

Festivali’in medya sponsorluğunu, NTV, Agos, Aydınlık, Birgün, Cumhuriyet, Evrensel, Altyazı, Ankara Life, Arka Pencere, Kültür Sanat Haritası, Raillife, Ab-ilan.com, Artfulliving.com.tr, Beyazperde.com, Bianet.org,GaiaDergi.com,gazeteduvar.com.tr,Lavarla.com,Sadibey.com, Sinemalar.com, Sinematurk.com, zitlarmecmuası.com üstleniyor.

Fige Restoran, İncir Meyhanesi, Kalender Zebra, The Soul Pub, Varuna Gezgin mekan sponsoru olarak destek veriyorlar.

Partner festivaller ise European Film Festival Integration You and Me (Koszalin, Polonya), Oska Bright Film Festivali (Brighton, İngiltere), The Extraordinary Film Festival (Brüksel, Belçika), Klappe Auf! Kısa Film Festivali (Hamburg, Almanya) ve Festival Inclús (Barselona, İspanya).

TÜM GÖSTERİM VE ETKİNLİKLER ÜCRETSİZ

Engelsiz Filmler Festivali her sene olduğu gibi bu sene de tüm gösterimlerini ve yan etkinliklerini ücretsiz olarak seyircilere sunuyor.

Engelsiz Filmler Festivali hakkında ayrıntılı bilgiye www.engelsizfestival.com adresinden ulaşabilir; Festival’in Facebook, Instagram, Twitter hesaplarından duyuruları takip edebilirsiniz.

edebiyathaber.net (3 Ekim 2019)

Yorum yapın