En sert ve komik edebiyat eleştirisi

Şubat 10, 2012

En sert ve komik edebiyat eleştirisi

 

Eleştirmen Adam Mars-Jones, Michael Cunningham’ın “Gece İnerken” adlı son romanı için yazdığı eleştiri yazısıyıla Yılın En Ağır Eleştirisi Ödülü/ The Hatchet Job of the Year Award’ın sahibi oldu. “Gece İnerken”i Türkiye’de Can Yayınları, Püren Özgüren'in çevirisi ile yayınlamıştı.

Eleştirmenlerin profilini geliştirmeyi, edebiyat gazeteciliğinde nükte ve büütünlüğü teşvik etmeyi amaçlayan ödül, 2011’de yayımlanan “en kızgın, komik ve sert” edebiyat eleştirisine veriliyor. Mars-Jones bir yıllık konserve karides ve deniz mahsülleri yemeklerinin de sahibi oldu.

Adam Mars-Jones Observer’da geçen yıl yayımlanan 1000 kelimelik değerlendirmesinde, Pulitzer’li yazar Cunnigham’ın romanını yerle bir etmişti. Mars-Jones, klasik romandan yaptığı alıntıların hepsine işaret ederek Cunningham’ın çok fazla edebi referans kullanmasını eleştirmişti.

“20 sayfalık bölümde Büyülü Dağ/ The Magic Mountain, John Cheever, Venedik’te Ölüm/ Death in Venice, Donald Barthelme, Raymond Carver, Hawthorne and Satıcının Ölümü/ Death of a Salesman’a çok açık referanslar var” diyen Mars-Jones, “Bu yetmiyormuş gibi, Muhteşem Gatsby/ The Great Gatsby’ye bir sürü referans var.

Her şey iyi güzel – ama Gatsby arkasında üç tekerlikli bir bisiklete bağlanan teneke kutular gibi bir yığın kitap sarkıtarak Gatsby olmadı” diye yazmıştı.

Ödülün seçici kurulunda bulunan Sam Leith yaptığı açıklamada, Adam Mars- Jones’un Michael Cunningham değerlendirmesi, bir okuyucunun hasmane bir eleştiriden bekleyeceği her şeyi bulundurduğunu söyledi.

Kaynak: Taraf (10 Şubat 2012)

Yorum yapın