Elif Şafak’ın “Baba ve Piç” romanı sahneye uyarlandı

Mart 6, 2015

Elif Şafak’ın “Baba ve Piç” romanı sahneye uyarlandı

28177637Elif Şafak’ın “Baba ve Piç” adlı romanı İtalya’da tiyatroya uyarlandı. Serra Yılmaz’ın da başrollerinde yer aldığı, kapalı gişe oynanan gösterinin Floransa’daki prömiyeri büyük ilgi gördü.

Floransa’daki Rifredi Tiyatrosu, Tarkan, Sezen Aksu ve Baba Zula şarkılarının eşlik ettiği, ezan sesinin duyulduğu, aşurelerin pişirilip tarifinin verildiği, Türk ve Ermeni mutfağının vazgeçilmez lezzetleriyle sofraların kurulduğu “Baba ve Piç”e ev sahipliği yaptı.

Böylece Elif Şafak’ın bir romanı ilk kez tiyatro sahnesine uyarlanmış oldu.

Türkiye’de ilk baskısını yaptığı 2006 yılında en çok okunan kitap olan “Baba ve Piç”, aynı yıl “La Bastarda Di İstanbul (İstanbul’un Piçi)” adıyla raflarda yerini aldığı İtalya’da sahneye aynı isimle konuldu.

Müslüman-Türk Kazancı ailesiyle Türkiye kökenli Ermeni-Amerikalı Çakmakçıyan ailesinin İstanbul- San Francisco hattında iç içe geçen ve 90 yıla dayanan öykülerini konu edinen yapıt, 1915 yılında yaşanan olayların etrafında iki toplumun ilişkilerini inceliyor.

Aynı zamanda, erkeklerin zamansız ve açıklamasız öldüğü ve geride hep kadınların kaldığı bir sülaleden dört kuşak kadının da hikâyesi.

Nitekim, bir ‘piç’ olarak dünyaya gelen Asya’nın teyzelerinden biri olan Banu Kazancı’ya hayat veren Serra Yılmaz ile birlikte 7 aktris sahnede görülürken, ansızın ABD’ye taşınmaya karar veren evin oğlu, ailenin hayatta kalan tek erkeği Mustafa (Riccardo Naldini) tek aktör olarak karşımıza çıkıyor.

Kapalı gişe oynuyor

“La Bastarda Di İstanbul”, Rifredi Tiyatrosu’nda Salı akşamı yapılan prömiyer gibi, gösterileceği 15 Mart’a kadar kapalı gişe oynayacak.

Giuseppe Ragazzini’nin, İstanbul sahneleri başta olmak üzere özel animasyon efektlerden oluşan video sahneleriyle bezediği sahne fonu da izleyiciyi büyüledi.

Angelo Savelli’nin romana sadık kalarak yazıp yönettiği oyun, ilk sınavını verdiği gün yoğun alkış aldı.

Bir Türkiye aşığı olan Rifredi Tiyatrosu’nun yöneticisi Angelo Savelli, 11 yıldır aynı tiyatroda kapalı gişe oynayan ve başrolünde Serra Yılmaz’ın yer aldığı Son Harem’i (L’Ultimo Harem) de Floransa izleyicisiyle buluşturan isim.

6 Mart 2015

Yorum yapın