“Edebiyatta, Sanatta, Bilimde Kaos İmgelemi” yayımlandı

Temmuz 18, 2019

“Edebiyatta, Sanatta, Bilimde Kaos İmgelemi” yayımlandı

Martin Meisel’in “Edebiyatta, Sanatta, Bilimde Kaos İmgelemi” adlı kitabı, Mehmet Moralı çevirisiyle Koç Üniversitesi Yayınları (KUY) tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Felsefe kategorisinde yayınlanan kitap, Columbia Üniversitesi İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Emeritus Profesörü Martin Meisel tarafından kaleme alındı.

Dünyaya anlam kazandırmak için anlattığımız öykülerin –mitolojinin, dinin, edebiyatın, felsefenin, bilim ve sanatın– fikirlerimizi başkalarına aktarma araçlarımız olduğunu vurgulayan kitap, düzen arayışımızın altında temel düzensizlik korkusunun yattığını, gerçek kaosu imgelemenin zor olduğunu, onu betimlemenin ise çok daha zor olduğunu aktarıyor.

Kaos İmgelemi’nde Martin Meisel, büyük bir tutkuyla ve heyecanla mutlak kaosu göstermek, ortaya koymak ve rasyonalize etmek için müthiş bir uğraş veriyor. Bu amaçla, kaos imgesinin toplumsal, psikolojik ve kozmolojik dönüşüm noktalarının öyküsünü aktarıyor. Edebiyattan, felsefeden, resimden, grafik sanatından, bilimden, dilbilimden, müzikten ve filmlerden örneklerle, 18. ve 19. yüzyıllarda kaosun yıkıcılıktan özgürlük ve enerji sağlama potansiyeli olan bir imgeye dönüşümünün olağanüstü öyküsünü anlatıyor.

Sophokles, Platon, Lucretius, Calderon, Milton, Haydn, Blake, Faraday, Çehov, Faulkner, Wells ve Beckett okumaları ile Brueghel, Rubens, Goya, Turner, Dix, Dada ve fütürist ressamların tablolarını aynı potada eriten Meisel, termodinamikte enerji ve entropinin ele alınışındaki devrime dikkat çekiyor. Yazar sonunda bu kaotik çerçeveyi anlam, amaç, ölümlülük ve zihin gibi konuları açıklamakta kullanıyor.

edebiyathaber.net (18 Temmuz 2019)

Yorum yapın