Edebiyatımızın köşe taşlarından “Şıpsevdi” günümüz Türkçesiyle

Ekim 3, 2019

Edebiyatımızın köşe taşlarından “Şıpsevdi” günümüz Türkçesiyle

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın “Şıpsevdi” adlı romanı, Öner Yağcı’nın günümüz Türkçesine uyarlamasıyla Bilgi Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Türk edebiyatına birçok önemli eser kazandıran, romanları günümüzde de değerini ve özgünlüğünü koruyan Hüseyin Rahmi Gürpınar, toplumun çeşitli sınıf ve tabakalarına mensup kişilerin belirli özelliklerini ustalıkla ortaya koyar, olayları abartılı olmayan bir güldürü ve anlatım rahatlığıyla okuyucuya sunar.

 Şıpsevdi’de Tanzimat sonrası dönemin zihniyetini çarpıcı biçimde yansıtan Hüseyin Rahmi Gürpınar Batılılaşmayla birlikte trajik bir şekilde ikileşen toplumun adeta fotoğrafını çeker.

Türk edebiyatının köşe taşlarından biri olarak kabul edilen Şıpsevdi’yi günümüz Türkçesiyle sunuyoruz…

Yazar Hakkında:

Hüseyin Rahmi Gürpınar 1864 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Mehmet Sait Paşa adında bir subaydı. Annesini üç yaşındayken kaybetti. İlkokula Girit’te başladı. Öğrenimine İstanbul’da devam etti. 1878 yılında Mekteb-i Mülkiye’ye girdi. Ancak ciddi bir hastalık geçirmesinden dolayı eğitimine ara vermek zorunda kaldı. Kısa bir süre memur olarak çalışan Gürpınar, hayatını yazarak kazanmaya başladı. Tercüman-ı Hakikat, İkdam ve Sabah gazetelerinde çalıştı. Ahmet Rasim‘le birlikte Boşboğaz ile Güllâbi adında bir mizah gazetesi çıkardı. “İstanbul’da bir Frenk” adlı ilk yazısı 1888 yılında Ceride-i Havadis gazetesinde yayımlandı. Türk edebiyatına birçok önemli eser kazandıran Gürpınar‘ın ilk büyük romanı Şık‘tır. Mehmet Sait Paşa’nın desteğiyle bu kitabı Tercüman-ı Hakikat gazetesinde dizi halinde yayımlanmıştır. 1976 yılında Ertem Eğilmez‘in yönetmenliğini yaptığı Süt Kardeşler adlı sinema filmi Gürpınar‘ın Gulyabani adlı romanından uyarlanmıştır. Gürpınar‘ın kendine özgü bir üslubu vardır. Natüralizm akımının temsilcilerindendir. Keskin bir gözlem gücüne sahiptir. Dili sadedir. Toplumun çeşitli sınıf ve tabakalarına mensup kişilerin belirli özelliklerini ustalıkla ortaya koymasının yanı sıra olayları abartılı olmayan bir güldürü ve anlatım rahatlığıyla okuyucuya sunar. Toplumcu, gerçekçi bir anlayışa sahiptir. Hüseyin Rahmi Gürpınar 1944 yılında Heybeliada’da hayatını kaybetti. Eserleri günümüzde de değerini ve özgünlüğünü korumaktadır.

www.bilgiyayinevi.com.tr/

edebiyathaber.net (3 Ekim 2019)

Yorum yapın