“Edebiyatçıları toplumun hafızasından silmek büyük bir yıkımdır”

Haziran 14, 2017

“Edebiyatçıları toplumun hafızasından silmek büyük bir yıkımdır”

Türkiye Yayıncılar Birliği, Rıfat Ilgaz’ın adının, verildiği okuldan silinmesi konusunda basın açıklaması yaptı:

“Geçtiğimiz hafta edebiyatımızın çınarlarından Rıfat Ilgaz’ın adının Cide Rıfat Ilgaz Meslek Yüksekokulu’ndan silinmesi için Kastamonu Üniversitesi Senatosu’nun aldığı kararın haberiyle edebiyat dünyası sarsıldı. Başta Cideliler olmak üzere büyük bir kamuoyu tepkisi çeken ve CHP Milletvekili Zeynep Altıok’un soru önergesi verdiği karardan tepkiler sonucu geri adım atıldı. Bu gelişme sevindirici olmakla birlikte, böyle girişimlerin düşünülmesi dahi son derece üzücüdür. Rıfat Ilgaz Hababam Sınıfı, Karartma Geceleri, Sarı Yazma, Halime Kaptan, Yıldız Karayel gibi onlarca unutulmaz esere imza atan, 100 Temel Eser listesinde kitaplarına yer verilen, topluma mal olmuş bir yazarımızdır.

Yazarları, sanatçıları, düşünürleri desteklemek yerine üretimlerini değersizleştirmeye, isimlerini unutturmaya çalışmak sadece o kişilere değil, ülkemizin edebi, sanatsal ve düşünsel birikimine yönelik bir düşmanlığın işaretidir. Kendi birikimini, geçmişini yok sayarak güçlü bir ülke yaratılamaz. Bu tahribatın uzun vadede toplumun tüm kesimleri için vahim sonuçları olacağı kesindir.

Türkiye’de yazarlar, yayıncılar ve okurlar kültür, sanat ve düşünce düşmanlığının beslenemeyeceği bir Türkiye’de yaşamak istiyorlar. Bu talebi dillendirmeyi borç biliyoruz.”

edebiyathaber.net (14 Haziran 2017)

Yorum yapın