“Edebi Üretim Teorisi” yayımlandı

Ocak 16, 2019

“Edebi Üretim Teorisi” yayımlandı

Pierre Macherey’in “Edebi Üretim Teorisi” adlı kitabı, Işık Ergüden çevirisiyle İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Edebiyatı ve sanatı bir üretim faaliyeti olarak gören yaklaşımın öncülerinden olan Pierre Macherey bu çalışmasında ideolojinin edebiyat alanında nasıl işlediğini göstermek üzere bir teorik çerçeve kurarken Tolstoy’dan Borges’e, Jules Verne’den Balzac’a, Defoe’dan Rousseau’ya farklı yazarlar ve eserler ışığında edebi üretimin temel sorunsallarını tartışıyor. Edebiyat eserini kendi nesnesinden mahrum bir söz ve hezeyan olarak kavrayan öznelci/izlenimci görüşe karşı eserin dolayımlayarak temsil ettiği ideolojik içerik ve bu içeriğin somutlandığı nesnel üretim mekanizmasını vurgulayan Macherey, Marksist teorinin edebiyat eleştirisinde ulaştığı en sofistike modellerden birini ortaya koyuyor.

“18. yüzyıl ideolojisinin yetindiği kurmaca doğuş, ıskalanmış bir doğuştur: Kıyıya vurmuş enkazla birlikte, bütün toplum Robinson’a tohum gibi verilmiştir. Çünkü toplum onun için bir özniteliktir, bir ‘özellik’tir: Onun bu toplumu bütün olarak yeniden inşa etmesi imkânsızdır.”

Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayın.

Pierre Macherey

1938’de Fransa’nın Belfort şehrinde doğdu. Felsefe dalındakiüniversite öğrenimini 1961’de Ecole Normale Superieure’de tamamladı. George Canguilhem’in gözetiminde yazdığı mezuniyet tezinde Spinoza’nın felsefe ve siyaset anlayışını inceledi. 1962-63 yıllarında Marksist filozof Louis Althusser’in düzenlediği Kapital’i Okumak [Lire le Capital] seminerlerine aktif katılım sağladı ve aynı adla kitaplaştırılan metne katkıda bulundu. Althusserci ekolde özellikle edebiyat teorisi, post-yapısalcılık, Spinoza ve Hegel felsefesi gibi alanlardaki metinleriyle öne çıkan Pierre Macherey halen Lille Üniversitesi’nde görev yapmakta. Daha önce Türkçede yayımlanmış kitapları: Hegel ve/veya Spinoza [Hegel ou Spinoza] ve Kapital’i Okumak [Lire le Capital].

edebiyathaber.net (16 Ocak 2019)

Yorum yapın