Ece Ayhan’ın dedesi kafayı çeken bir müftüymüş

Haziran 25, 2013

Ece Ayhan’ın dedesi kafayı çeken bir müftüymüş

Özcan Yalım’ın Ece Ayhan’la yaptığı konuşmaların deşifresiyle oluşan Ece Ayhan Çağlar Anlatıyor adlı kitabında ilginç anekdotlar var. Ayhan’ın anlattığına göre dedesi “kafayı çeken bir müftüymüş”.

İlhan Berk, Özcan Yalım’a gönderdiği “3 Ocak 1982” tarihli mektubunda Ece Ayhan’a çeşitli sorular sorduğunu yazar. Sorular Ece Ayhan’ın yaşamı ve şiiri üzerinedir. Yalım’dan da hazırladığı soruları Ece Ayhan’a sormasını ve kayıt altına aldıktan sonra kendisine göndermesini ister.

Özcan Yalım, İlhan Berk’e cevaben yazdığı 9 Şubat 1982 tarihli mektubunda, Ece Ayhan’la ilgilendiği için kendisine teşekkür eder. “Keşke bütün ozanlar birbirlerine böyle destek olsalar…” diye yazar.

İlhan Berk’in amacı Ece Ayhan’a dair bir kitap yazmaktır. O tarihlerde Özcan Yalım da, Ece Ayhan da Ankara’da yaşamaktadır. Ayhan o dönem işsiz ve parasız olduğu için Mülkiyeliler Birliği’nin Misafirhanesi’nde kalmaktadır. Sık sık Özcan ve Ülkü Yalım’ın evine de gitmektedir.

Özcan Yalım, Berk’in isteği üzerine 1982 yılı başlarında Ece Ayhan’la yaşamı ve şiiri üzerine konuşur ve bu konuşmaları üç kaset olarak kayıt altına alır. Fakat Yalım bu kayıtları İlhan Berk’e göndermez. Çünkü Ece Ayhan’la politik bir çatışma içerisindedir.  Yalım yıllar sonra bu kasetleri Eren Barış’la paylaştı ve yarım kalan bu çalışma Barış’ın derlemesiyle, Dipnot Yayınevi tarafından Ece Ayhan Çağlar Anlatıyor ismiyle kitaplaştırıldı.

İlhan Berk ve Özcan Yalım’ın birbirlerine yazdıkları mektuplar da  ilk kez bu kitapla gün ışığına çıkıyor. Kitap şairin yaşamını anlatırken aynı zamanda bir döneme de ışık tutuyor.

Kitapta Ece Ayhan’ın  hayatına ilişkin ilginç anekdotlar var. İlk okuduğu şiir antolojisi, Fransız kültürüyle ilişkileri, Sezai Karakoç hakkındaki izlenimleri bunlar arasında sayılabilir.

İlginç anlatımlardan biri de Ece Ayhan’ın okuduğu ilk mealden söz ettiği satırlar. Kuran çevirisini ilk kez lise birde okuduğunu belirten Ayhan’ın bu yıllarda okuduğu meal Ömer Rıza Doğrul’un mealiymiş.

Kitapta Ece Ayhan’ın eğitim hayatına dair epey görsel malzeme de bulunuyor.

25 Haziran 2013

Yorum yapın