Duygu Asena’nın yaptığı röportajlardan bir derleme

Mayıs 31, 2019

Duygu Asena’nın yaptığı röportajlardan bir derleme

Duygu Asena’nın 1980’li yıllarda çeşitli gazetelerde yayımlanan röportajlarından derlenen Zamana Değen Sorular, Doğan Kitap’tan yayımlandı. 

Tanıtım bülteninden:

Zamana Değen Sorular, kadın hakları mücadelesine ömrünü adayan Duygu Asena’nın 1980’li yıllarda çeşitli gazetelerde yayımlanan röportajlarından bir derleme… Sezen Aksu’dan Aziz Nesin’e Sakıp Sabancı’dan Attilâ İlhan’a birbirinden renkli simalarla yapılan röportajlar bir dönem Türkiye’sinin panoraması.

Siyaset, sanat, edebiyat, eğlence, iş ve spor dünyasının renkli isimleriyle yapılmış ve çok konuşulan bu röportajlar, o dönem Türkiye’sine götürüyor bizi.  33 yaşındaki Sezen Aksu, 48’indeki Metin Akpınar, 46 yaşındaki Fatma Girik…

Duygu Asena kitap boyunca gözünü budaktan esirgemeden soruyor sorularını; örneğin Sakıp Sabancı’ya “İlk kez bana söyleyecek bir şeyiniz yoktur herhalde, değil mi? O kadar çok konuşuyorsunuz ki” diyebiliyor ya da Fatma Girik’e “Lakabınız Erkek Fatma. Kadına erkek diye iltifat etmek doğru bir şey mi?” diye soruyor. Duygu Asena, Şener Şen’in özel hayatının neden bu kadar bilinmez olduğundan Sezen Aksu’nun gerçekten kıskanç olup olmadığına, Tarık Akan ile Kadir İnanır’ın kavgalı olup olmadığından Orhan Gencebay’ın politik görüşlerini neden açıklamadığına dair pek çok soruyu bütün dobralığıyla, örneğine az rastlanan bir zarafet ve cesaretle dile getiriyor.

Zamana Değen Sorular, bir zamanlar nasıl yaşıyorduk, neleri merak edip nelere şaşırıyorduk… Bunları hatırlamak için de bir belge niteliği taşıyor.

Kitapta yer alan isimler sırasıyla:

Aziz Nesin, Süleyman Demirel, Attilâ İlhan, Atıf Yılmaz, Erdal İnönü, Haydar Dümen, Huysuz Virjin, Sakıp Sabancı, Turgut Kazan, Metin Akpınar, Şener Şen, Fatma Girik, Cenk Koray, Orhan Gencebay, Türkan Şoray, Ali Poyrazoğlu, Levent Kırca, Kadir İnanır, Mustafa Denizli, Tarık Akan, Müjde Ar, Sezen Aksu, Bedri Baykam, Zuhal Olcay.

Yazar Hakkında: 

Duygu Asena, 1946’da İstanbul’da doğdu. İlk yazılarında “Şirin” imzasını kullandı. Kadıköy Özel Kız Koleji’ni ve İstanbul Üniversitesi Pedagoji Bölümü’nü bitirdi. İlk yazısı Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde çıkan Duygu Asena, Kadınca (1978), Onyedi, Ev Kadını, Bella, KİM, Negatif dergilerini yönetti. Köşe yazarlığına Milliyet gazetesinde başladı, Cumhuriyet, Yarın, Sabah, Güneş, Habertürk ve Vatan gazetelerinde köşe yazarlığı, yöneticilik ve röportaj yazarlığı yaptı. TRT-2’deki “Ondan Sonra” programını hazırlayıp sundu (1992-1997).

İlk kitabı Kadının Adı Yok’la adını duyuran Asena’nın geniş bir okur kitlesine ulaşan bu eseri 1988’de müstehcen bulunarak yasaklandı. Dava sürerken Atıf Yılmaz tarafından filme alındı. İki yıl süren dava sonucunda kitabın yayımına tekrar izin verildi. Yazıları ve kitaplarında değindiği temalar nedeniyle feminist yazar olarak tanınan Duygu Asena 2006’da hayatını kaybetti.

Duygu Asena’nın Doğan Kitap tarafından yayımlanan eserleri şunlardır: Orada Kadınlar Var mı?, Aslında Özgürsün, Aslında Aşk da Yok, Değişen Bir Şey Yok, Kadının Adı Yok, Aşk Gidiyorum Demez, Aynada Aşk Vardı, Paramparça, Kahramanlar Hep Erkek.

edebiyathaber.net (31 Mayıs 2019)

Yorum yapın