‘DÜ’ye Sorbonne’dan Kürtçe hoca transferi

Haziran 3, 2012

‘DÜ’ye Sorbonne’dan Kürtçe hoca transferi

Dicle Üniversitesi, YÖK’ün açılmasına onay verdiği Kürt Dili ve Debiyatı Bölümü’nde görevlendirmek için Sorbonne Üniversitesi’nden 3 akademisyenle görüşüyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Dicle Üniversitesi’nde (DÜ) Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı açılması için onay verdi. DÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, yaptığı açıklamada, üniversite olarak Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim dalının açılması için aldıkları senato kararı gereği geçen ay YÖK’e yaptıkları başvurunun onaylandığını söyledi. Bu karar ile yarından itibaren çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Eyigün, 2012-2013 akademik dönemde eğitime başlanacak Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı için gereken doktoralı 3 öğretim üyesi şartını yerine getirmek için çeşitli formüller üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bu kapsamda Fransa’da Kürdoloji Bölümü bulunan Sorbonne Üniversitesi ile yaptıkları işbirliği kapsamında doktora öğretim elemanı yetiştirilmesi için öğretim üyelerini Fransa’ya göndermek yerine, süreci hızlandırmak için Fransa’dan öğretim üyelerinin Diyarbakır’a gelebileceğine dikkati çeken Eyigün, şunları söyledi:

Türkiye’de bunun karşılığı yok

“Türkiye’de şu an itibarıyla maalesef bu anabilim dalının akademik olarak herhangi bir karşılığı yok. Dolayısıyla biz Fransa’da doktoralı öğretim elemanı yetiştirmek istiyoruz. Sorbonne Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği sürecinde YÖK’ten onay gelmesinin ardından öğretim elemanlarımızı Fransa’ya göndermeyi planlamıştık. Ancak onay süreci düşündüğümüzden hızlı oldu. Biz de süreci hızlandırmak için Fransa’ya öğretim görevlisi göndermek yerine bu eğitimi yerinde alabilmelerini sağlamak açısından Fransa’da bu alanda uzman öğretim üyelerinin Diyarbakır’a gelerek  öğretim üyesi yetiştirmesi formülü üzerinde çalışıyoruz.’’

Barışa da hizmet edecek

Prof. Dr. Eyigün, Kürt Dili ve Edebiyatında siyasi ve ideolojiden uzak bilimsel anlamda yapılacak çalışmaların barışa da katkı sunacağını ifade ederek “Kürt dili ideolojiden uzak edebiyat, bilim ve sanat adına ortaya çıktığında bu dile dünya sahip çıkacak. Kürt Dili ve Edebiyatı kamuoyunda  hoşgörüye sahip. Bu dil kültürel değerlerle ortaya çıktığında, bu dildeki edebiyat eserleri kamuoyuna tanıtılıp sevdirildiğinde barışa hizmet edecektir. “Eyigün, tıp ve eğitim fakültelerinin yönetim kurullarınca alınan ve senato tarafından onaylanan karar ile de Kürtçe’nin 2012-2013 akademik döneminde  iki fakültede seçmeli ders olarak okutulmaya başlanacağını anımsatarak, bu eğitim için 3 doktoralı öğretim üyesi şartı aranmadığını söyledi.

Kaynak: stargazete.com (3 Haziran 2012)

Yorum yapın