Düşünce ve İfade Özgürlüğü 2015 Ödülleri verildi

Haziran 12, 2015

Düşünce ve İfade Özgürlüğü 2015 Ödülleri verildi

Article.aspxTürkiye Yayıncılar Birliği 2015 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri 10 Haziran 2015 Çarşamba akşamı Pera Palas’ta, Friedrich Ebert Stiftung Derneği’nin desteğiyle düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Yayıncılık ve kültür-sanat dünyasından önemli isimler katıldığı törenin açılışında, Türkiye Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Ragıp Zarakolu ve Birlik Başkanı Metin Celâl konuşma yaptı. Ardından 2015’in Özel Ödülleri takdim edildi. İlk Özel Ödül, 2008’den beri internetteki erişim engellemelerinin ayrıntılı istatistiklerini yayınlayan, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının veri yayınlamayı sonlandırdığı 2009’dan beri tek kaynak haline gelen Engelli Web’e verildi. Anonim kalmak isteyen site yöneticileri adına ödülü Alternatif Bilişim Derneği’nden Barış Büyükakyol, Ragıp Zarakolu’dan aldı.

İkinci Özel Ödül, İnci Tuğsavul Özgüden ve Doğan Özgüden’e verildi. 1967’den 1971’e kadar sosyalist haftalık Ant Dergisi ve Ant Yayınları’nı kurup yöneten, yayınlarından dolayı haklarında 50’den fazla davada açılan, 300 yılı aşkın hapis istemi nedeniyle Türkiye’den ayrılmak zorunda kalan Özgüden çifti 12 Eylül sonrasında Türk vatandaşlığından çıkarılmıştı. Halen Brüksel’de yaşayan ve Info-Turk ajansını yürüten Özgüdenler hakkında kısa bir fotoğraf gösteriminin ardından çalışma arkadaşları Faruk Pekin ödülü kendileri adına Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Aral’dan aldı. Pekin, Aral ve Osman Arolat Ant Yayınları’nda Özgüden çifti ile birlikte çalıştıkları döneme dair duygu ve düşüncelerini paylaştı. Ödül takdiminin ardından Özgüdenlerin tören için hazırladıkları konuşma videosu gösterildi.

Son Özel Ödül ise Cumhuriyet gazetesine verildi. Tarihi boyunca bağımsız yayın çizgisini koruyan, bu nedenle baskı gören, yazarları ve muhabirleri yargılanıp hapis yatan, hatta öldürülen Cumhuriyet son dönemde Charlie Hebdo katliamı ve Suriye’ye geçen tırlarla ilgili yaptığı haberlerde cesur tavrıyla öne çıkmıştı. Gazetenin yazar ve muhabirlerine hâlihazırda 16 ceza soruşturması, 41 ceza davası ve çoğunluğu siyasetçiler tarafından 33 manevi tazminat davası açılmış durumda. Cumhuriyet Gazetesi adına ödülü Yayın Yönetmeni Can Dündar Metin Celâl’den aldı.

Geleneksel olarak her yıl bir yazar, bir yayıncı ve bir kitapçıya verilen Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri’nden ilki Dost Kitabevi’nin kurucusu, bağımsız kitapçılık mesleğini 38 yıldır sürdüren Erdal Akalın’a Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz tarafından takdim edildi.

Bir diğer ödül, son yıllarda pek çok siyasi içerikli kitap nedeniyle dava edilen, halihazırda Sabahattin Önkibar, Soner Yalçın, Yılmaz Özdil ve Merdan Yanardağ’ın kitapları nedeniyle birer, Sabri Uzun’un bir kitabı nedeniyle ise üçü yayınevine de olmak üzere toplam 14 dava görülmekte olan Kırmızı Kedi Yayınları adına yayınevinin kurucusu Haluk Hepkon’a verildi. Hepkon’a ödülü Türkiye PEN Başkanı Zeynep Oral takdim etti.

Son ödül ise bu yıl bir çizere, karikatürleri nedeniyle hakkında bugüne kadar 12 dava açılan, son olarak Penguen’in bir kapağı nedeniyle “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan hapis cezası alan karikatürist Bahadır Baruter’e verildi. Baruter ödülünü Metin Celâl’den aldı.

edebiyathaber.net (12 Haziran 2015)

Yorum yapın