Dünyayı değiştiren dâhilerin acımasız savaşı

Aralık 14, 2017

Dünyayı değiştiren dâhilerin acımasız savaşı

Graham Moore’un Karanlığın Son Günleri adlı kitabı, Özge Onan çevirisiyle Doğan Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

‘Karanlığın Son Günleri’, elektriğin tüm dünyaya yayılmasını sağlayan 19. yüzyılın rakip mucitleri Thomas Edison, George Westinghouse ve Nikola Tesla arasındaki patent savaşlarını konu alıyor.

Colombia Hukuk Fakültesi’nden yeni mezun olan genç avukat Paul Cravath kazanılması imkânsız gibi görünen bir dava alır. Paul’ün müvekkili George Westinghouse, Thomas Edison tarafından milyon dolarlık bir iddiayla dava edilir. Davanın konusu; ampulü kim icat etmiştir ve ülkeyi aydınlatabilme gücüne sahip olan kimdir?

Her iki taraf da ne olursa olsun kazanmak zorundadır.

Edison, elindeki muazzam imkânlarla –özel casusları, ona çalışan gazeteler ve banker J. P. Morgan’ın desteği– çok tehlikeli ve kurnaz bir rakiptir.

Mucit ve sanayici Westinghouse ise son derece tehlikeli bir yatırım olan alternatif akım için her şeyini riske atar. Bu girişiminde daha önce Edison’la çalışmış Nikola Tesla adında bir dâhi ona yardımcı olur.  Bir süre sonra Paul kimsenin göründüğü gibi olmadığını, herkesin kendi oyununu oynadığını fark edecektir.

Yazar hakkında:

Yazar, senarist Graham Moore Chicago’da doğdu, Columbia Üniversitesi’nde dinler tarihi eğitimi aldı. New York Times’ın Çok Satanlar Listesi’nin bir numarası olan The Sherlockian’ın yazarı ve aynı zamanda En İyi Uyarlama Senaryo Oscar’ını alan The Imitation Game filminin senaristidir. Moore, Los Angeles’ta yaşıyor.

edebiyathaber.net (14 Aralık 2017)

Yorum yapın