Dünyanın tehlikeli yılları, en tehlikeli yeri: “Berlin 1961”

Aralık 27, 2018

Dünyanın tehlikeli yılları, en tehlikeli yeri: “Berlin 1961”

Frederick Kempe imzalı, araştırma-inceleme alanındaki önemli kitap “Berlin 1961”, Yücel Taşkın çevirisiyle Doğan Kitap tarafından yayımlandı. 

Tanıtım metninden: 

“Frederick Kempe imzalı Berlin 1961,çok sayıda belge ve röportaja dayanan, son derece taze ve şok edici içgörülerle dolu. 20. yüzyılın en belirleyici uluslararası krizlerinden birinin olabilecek en detaylı dökümü olan Berlin 1961, yaşanan olaylar içerisinde çarpıcı yeni yolların nasıl bulunduğunu, ABD ve Sovyetler Birliği’nin temel doğalarını,
her birinin dahili siyasal ortamlarını ve liderlerinin kişisel karakterlerinin oynadığı hayati rolleri keşfetmeyi sağlıyor.

Kitap, bu unsurların Doğu Almanya ve Batı Almanya’yı nasıl etkilediği meselesiyle de yakından ilgileniyor. 1961 yılının Haziran ayında, Nikita Kruşçev Berlin’i dünyanın en tehlikeli yeri ilan etmişti. Çok haklıydı. 1962 yılında yaşanan Küba Füze Krizi hakkında çok fazla şey yazılıp çizildiği halde, 1961 yılındaki Berlin krizi Soğuk Savaş’ın en belirleyici ve vahim olaylarından biridir. O sıcak yaz aylarında, takip eden 28 yıl boyunca dünyayı ikiye bölecek olan Berlin Duvarı inşa edildi. Hemen ardından Amerikan ve Sovyet askerleri ve tankları dünya tarihinde ilk kez karşı karşıya geldiler. Yapılacak tek bir hata; tek bir sinirli askerin, kendine hâkim olamayan tek bir komutanınçakacağı bir kıvılcım anında nükleer bir savaşa dönüşebilirdi. Bir yanda hâlâ Domuzlar Körfezi felaketinin etkilerinden sıyrılmaya çalışan, genç, kendini ispat etmemiş bir Amerikan başkanı vardı. O yıl, Amerikan tarihinde bir başkanın görüp görebileceği en kötü dış politika yılı olacaktı. Diğer yanda ise Sovyetler tarihinin en önemli liderlerinden biri vardı. Kruşçev, Berlin’in yalnızca Sovyetler için değil, aynı zamanda Kremlin üzerindeki kendi etkisi için de son derece belirleyici olduğunun farkındaydı. Her iki lider de birbirini anlamak istemiyordu. Sinik bir şekilde olup bitenleri manipüle etmeye çalıştılar. Ve her geçen hafta uçurumun kenarına daha da yaklaştılar.”

Kitap hakkında

“Olayları titizlikle ele alışı göz kamaştırıyor.”
The New York Times
“Tarihe damga vurmuş bir yılın muhteşem hikâyesi.”
The Economist

Yazar hakkında

Frederick Kempe, yirmi beş yıl boyunca Wall Street Journal’da çalıştı ve gazetenin
Almanya bürosunu yönetti. Avrupa ve ABD ilişkileri üzerine uzman olan Kempe, Divorcing
the Dictator, Siberian Odyssey ve Father/Land’in de yazarıdır. 2006’dan beri Amerikan
düşünce kuruluşu Atlantic Council’in başkanlığını yürütüyor.

edebiyathaber.net (27 Aralık 2018)

Yorum yapın