Dünyanın en geniş Frida Kahlo koleksiyonu dijital ortamda

Mayıs 28, 2018

Dünyanın en geniş Frida Kahlo koleksiyonu dijital ortamda

Google Arts & Culture tarafından hayata geçirilen “Frida’nın Yüzleri” (Faces of Frida) koleksiyonu Meksikalı ressam Frida Kahlo’nun farklı yüzlerini dijital ortamda dünya ile buluşturuyor. 

Bilgisayarın yanı sıra Google Arts & Culture uygulaması ile mobil cihazlardan da ziyaret edilebilen ve Kahlo’nun sanatsal çalışmalarının yanı sıra fotoğrafları, giysileri, mektupları ve günlüklerini de içeren Frida’nın Yüzleri projesi, bugüne kadar sanatçıyla ilgili olarak derlenen en geniş koleksiyon olma özelliğini taşıyor. 

Yıllarca süren çalışmalar sonucunda dünyanın 7 farklı ülkesindeki 33 müzenin işbirliğiyle geliştirilen projede 800’den fazla eser ve Google’ın özel Art Camera’sı ile oluşturulmuş 20 ultra-yüksek çözünürlüklü görüntülerin dışında, Frida Kahlo’nun doğup yaşadığı ve son nefesini verdiği Mavi Ev de dahil, hayatında ve kariyerinde önemi yer tutan 5 ayrı mekanın Street View görünümleri de yer alıyor.

Frida’nın Yüzleri koleksiyonunu ziyaret edenleri sanatçının en çok ilgi gören çalışmalarının yanı sıra çeşitli sürprizler karşılıyor.

Bu sürprizler arasında Frida’nın en iyi eserlerinin (bazıları tamamlanmış resmin arka yüzüne karalandığı için) bugüne kadar gizli kalmış ilk taslakları; nadir olarak kamuya açık sergilenmiş eserleri ve Kahlo’nun 1932 yılında Barbizon Plaza Otel’in penceresinden bakarken çizdiği “New York Manzarası” gibi özel koleksiyonlarda bulunan ve daha önce online olarak görülemeyen çalışmaları bulunuyor.

Gelişmiş Street View deneyimi sayesinde kullanıcılar Frida Kahlo Müzesi veya “I Paint Myself” (Kendimi Çiziyorum) sergisinde öne çıkan eserleri de bilgisayar ve cep telefonları üzerinden kolaylıkla gezebiliyor. 

Frida Kahlo ile ilgili bugüne kadar derlenen en geniş koleksiyon olma özelliğini taşıyan Frida’nın Yüzleri’ni gezmek için g.co/facesoffrida adresini ziyaret etmek veya hem Android hem de iOS platformları için geliştirilmiş Google Arts & Culture uygulamasını yüklemek yeterli. 

Frida’nın Yüzleri: g.co/facesoffrida

edebiyathaber.net (28 Mayıs 2018)

Yorum yapın