Dünya edebiyatı için kara pazartesi

Nisan 14, 2015

Dünya edebiyatı için kara pazartesi

Latin Amerikalı yazar Eduardo Galeano 74 ve Nobelli Alman yazar Günter Grass 87 yaşında yaşamlarını yitirdiler.

Sol edebiyatın klasik eserleri arasında sayılan “Latin Amerika’nın Kesik Damarları” kitabının yazarı Galeano, birkaç aydır akciğer kanserine karşı verdiği yaşam mücadelesini kaybetti.

Galeano’nun, Ateş Anıları, Latin Amerika’nın Kesik Damarları, Aşkın ve Savaşın Gündüz ve Geceleri, Biz Hayır Diyoruz, Tepetaklak, Zamanın Ağızları, Yürüyen Kelimeler, Kucaklaşmanın Kitabı, Gölgede ve Güneşte Futbol, Söz Mezbahası, Görüşmeler, Gözlemler, Görünümler, Aynalar, Ve Günler Yürümeye Başladı adlı eserleri Türkçeye çevrildi.

Alman Haber Ajansı (DPA), 87 yaşındaki Günter Grass’ın yaşadığı Lübeck kentinde bir hastanede yaşamını yitirdiğini bildirdi. Danzig’de (bugünkü Gdansk, Polonya) 1927’de dünyaya gelen Grass, 1999 yılında “tarihin unutulmuş yüzünü betimleyen eğlenceli kara masallarıyla” Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü. Grass, sadece yetenekli bir romancı değil, aynı zamanda oyun yazarı, şair, heykeltıraştı.

Grass, büyümek istemeyen Oscar isimli çocuğun gözünden İkinci Dünya Savaşı yıllarını anlattığı “Teneke Trampet” adlı romanıyla dünyada büyük ilgi uyandırmış, roman daha sonra sinemaya uyarlanmıştı.

edebiyathaber.net (14 Nisan 2015)

Yorum yapın