Dünya çapında mülteci krizini konu alan “Exodus-Déjà Vu Sergisi” açıldı

Kasım 20, 2017

Dünya çapında mülteci krizini konu alan “Exodus-Déjà Vu Sergisi” açıldı

İstanbul Bilgi Üniversitesi, dünya çapında mülteci krizini konu alan “Exodus-Déjà Vu Sergisi”nin açılışını özel bir panelle gerçekleştirdi. Uluslararası fotoğrafçılar Coşkun Aral, Roland Neveu, Suthep Kritsanavarin ve Balca Arda’nın konuşmacı olarak katıldığı panelde her geçen gün büyüyen mülteci krizi, savaşlar ve göç etmek zorunda kalan insanların hikâyeleri konuşuldu.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, ev sahipliği yaptığı, dünya çapındaki mülteci krizine dikkat çeken uluslararası Exodus-Déjà Vu Sergisi’ni santralistanbul Kampüsü’nde düzenlediği özel bir panelle açtı. Savaşı ve savaştan kaçan insanları belgelerle anlatan sergide fotoğraflarıyla yer alan Coşkun Aral, Roland Neveu, Suthep Kritsanavarin yanı sıra Balca Arda açılış panelinde konuşmacı olarak yer aldı.

BİLGİ Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Pınar Uyan Semerci moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, söz alan Roland Neveu “Bazı olaylar sonucu yerlerinden edilen ve göç eden insanların yaşadıklarını çektiğimiz fotoğraflarla insanlara aktarıyoruz. Göç eden insanların varlığını yadsıyamayız; fakat onları iyi ağırlamak için elimizden geleni yapabilir, mülteci kamplarını daha yaşanabilir hale getirmek için çaba harcayabiliriz” dedi.

“Coğrafyalar ve insanlar değişiyor ancak tablo hep aynı. Hep göç ve dram var. Toplum, bu drama bizim belgeleyebildiğimiz ölçüde tanık oluyor” diyen foto muhabiri Coşkun Aral ise göç sonucu yerinden edilmiş insanların ötekileştirilmesi sorununu dile getirdi.

Suthep Kritsanavarin ise konuşmasında “Dünyanın dört bir yanında insanlar göç etmek zorunda bırakılıyor, mülteci statüsünü almak zorunda kalıyorlar. Benim başlangıç noktam Rohingyalar’dı. Krizin iç yüzünü, bu insanların neden evlerini terk etmek zorunda kaldığını merak ettim” şeklinde konuştu.

Exodus-Déjà Vu Sergisi

Dünyanın birçok ülkesinde mülteci krizine dikkat çekmek için Visioncy sanat ekibi tarafından Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) desteğiyle oluşturulan “Exodus-Déjà Vu Sergisi”, mültecilerin tehlikeli yolculuklarını yakından takip eden, çok sayıda uluslararası fotoğrafçı ve foto muhabirinin çektiği 18 fotoğraftan oluşuyor.

Sergi, 1 Aralık 2017 tarihine kadar santralistanbul Kampüsü’nde Çağdaş Sanatlar Müzesi (ÇSM) giriş katında ziyarete açık olacak.

Yorum yapın