Dostoyevski Sempozyumu yapıldı

Mayıs 2, 2016

Dostoyevski Sempozyumu yapıldı

dstoyevski-sempozyumDoğumunun 195. Yılında Rus Edebiyatı ve Dünya Klasiklerinin en önemli yazarı F. M. Dostoyevski‘nin Hayatı ve Eserlerinin konu edildiği Sempozyum İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu Bil Meslek Yüksek Okulu, Uygulamalı Rusça ve Çevirmenlik Bölümü tarafından düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını, İstanbul Aydın Üniversitesi Rusça Mütercim Tercümanlık Bölüm Başkanı yazar, çevirmen ve şair Prof. Dr. Ataol Behramoğlu yaptığı açılış konuşmasına, ”Dostoyevski büyük bir yazardır” sözleriyle başladı. Rusça Çevirmenlik bölümü öğrencilerinin katılım gösterdiği sempozyumda Behramoğlu: ”Bu sene 3. sınıfların dersinde Dostoyevski üzerine çalışmalar yaptık. Rus Kültürü Dersinde, Dostoyevski ile ilgili kültür bağlamında Slavcılık üzerine kurumları işleyeceklerini” belirtti.

Sempozyumda, Ataol Berhamoğlu’nun hazırladığı ve sunduğu TRT Türk’te yayınlanan ”Kentler Gölgeler – St. Petersburg – Dostoyevski, Puşkin” programdan görüntülerle devam edildi.

Dostoyevski’nin 195.doğum yılına özel gerçekleştirilen sempozyuma Konya Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Kandemir konuşmacı olarak katıldı. Dostoyevski’nin biyografisi ve yazar olma sürecinde yaşadıklarını anlatan Kandemir: ”İnsancıklar, Suç ve Ceza, Karamazov Kardeşler” eserlerinin ortaya çıkış sürecini katılımcılarla paylaştı. Rus Edebiyatı’na ilgi gösteren katılımcıların ilgiyle izlediği sempozyum soru-cevap olarak gerçekleşti.

Sempozyuma katılan öğrencilerden birinin sorusu üzerine, ”Sizin için dünyada en büyük yazar kimdir? Tolstoy mu, Gogol mu, Puşkin mi?” sorusuna Kandemir, ”Dostoyevski, Dostoyevski, Dostoyevski” cevabını verdi.

edebiyathaber.net (2 Mayıs 2016)

Yorum yapın