Dostluğun, aşkın, umudun ve çaresizliğin buluştuğu 1936 yazı

Ocak 16, 2018

Dostluğun, aşkın, umudun ve çaresizliğin buluştuğu 1936 yazı

Volker Weidermann’ın Karanlıktan Önceki Yaz adlı kitabı, Zehra Kurttekin çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çünkü bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Önce Stefan Zweig, ardından daktilosuyla beraber sevgilisi Lotte gelir. Onu başka bir ünlü Avusturyalı yazar izler: Joseph Roth. Sonra başkaları da sökün eder: başka yazarlar, muhalifler, aydınlar…

Sene 1936’dır. Faşizmin yersiz yurtsuzlaştırdığı bu insanlar, Belçika’nın küçük sayfiye kenti Oostende’de son kez bir araya gelirler. Kitapları yasaklanmış, kendileri kovuşturulmuştur. Avrupa topyekûn savaşın ve yıkımın eşiğindeyken, zorunlu ya da gönüllü sürgündürler. Faşizm ve çok geçmeden de savaş, Avrupa’yı büsbütün yutmadan önce Oostende’de kısacık bir an birbirlerine yaslanırlar.

Karanlıktan Önceki Yaz işte bu kısa âna, dayanışma ruhuna ayna tutuyor: dostluğa, aşka, umuda ve çaresizliğe. Çünkü bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

VOLKER WEIDERMANN, 1969’da Almanya’nın Darmstadt kentinde doğdu. Heidelberg ve Berlin’de siyaset bilimi ile Alman dili ve edebiyatı öğrenimi gördü. 1998-2001 yılları arasında Berlin’de yayımlanan Tageszeitung’un editörlüğünü üstlendi ve burada edebiyat eleştirileri yazdı. 2003’te Claus Seidl’la beraber Frankfurter Allgemeine Sonntags-zeitung’un kültür-sanat sayfasının yönetimini devraldı. 2012’de Saint Louis’deki Washington Üniversitesi’nde konuk profesör olarak ders verdi. 2015’te haber dergisi Der Spiegel’e geçti. Weidermann, Ekim 2015’ten bu yana Alman ZDF kanalında yayınlanan Edebiyat Dörtlüsü programını yönetiyor. Berlin’de yaşıyor.

edebiyathaber.net (16 Ocak 2018)

Yorum yapın