“Doğanın Keşfi” birçok açıdan önemli bir kitap

Temmuz 14, 2017

“Doğanın Keşfi” birçok açıdan önemli bir kitap

Andrea Wulf’un “Doğanın Keşfi” adlı kitabı, Emrullah Ataseven çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Harikulade bir biyografi… Wulf zorlu durumlar ile bilimin muazzam etkisini birleştiriyor.” (Independent)

“Humboldt’un kendisi gibi, Doğanın Keşfi de bilimsel ama son derece eğlenceli.” (The Times)

“Onun keşiflerini yaşatan tasvirleri… zevkli hikâyeler… Wulf vahşi maceralardan akademik hikâyelere kolayca akıyor ve onun Humboldt’a olan sevgisi gerçekten bulaşıcı.” (Publishers Weekly)

Çağdaşları tarafından Napoleon’dan sonraki en ünlü kişi olarak tanımlanan Humboldt, zamanının en büyüleyici ve ilham verici insanlarından biridir. Varlıklı bir ailenin çocuğu olarak doğan Humboldt kendi başına Dünya’nın nasıl işlediğini keşfetmek için ayrıcalıklı bir yaşamdan vazgeçer. Thomas Jefferson onu “zamanın en büyük değerlerinden biri” olarak tanımlar. Charles Darwin “Humboldt’un Kişisel Anlatısını okumak kadar hiçbir şey benim gayretimi kamçılamamıştı” diye yazar; Humboldt olmadan ne Beagle’a binebileceğini ne de Türlerin Kökeni’ni tasavvur edebileceğini söyler. William Wordsworth’la Samuel Taylor Coleridge’in ikisi de şiirlerine Humboldt’un doğa kavramını katmışlardır. Güney Amerika’yı İspanyol sömürge yönetiminden kurtaran devrimci Simon Bolivar, Humboldt’u “Yeni Dünya’nın kâşifi” diye nitelendirir. Almanya’nın büyük şairi Goethe, Humboldt’la birkaç gün geçirmenin “birçok yıl yaşamış gibi” olduğunu dile getirir.

Doğanın Keşfi, Alexander von Humboldt gibi büyük bir bilim insanını tanımanın yanı sıra, çağdaş doğa ve türlerin ilişkiselliği açısından günümüz doğa anlayışına da ışık tutmaktadır. New York Times tarafından 2015 yılının en iyi on kitabı arasında sayılan Doğanın Keşfi, 23 ülkede yayımlandı. Royal Society Bilim Kitabı Ödülü 2016, Costa Biyografi Ödülü 2015, Inaugural James Wright Doğa Yazıları Ödülü 2016, LA Times Kitap Ödülü 2016 ve Kraliyet Coğrafya Topluluğu’ndan Ness Award 2016 ödüllerini almıştır.

İlk 16 sayfa için>>>

Andrea Wulf

Londra Royal College’da tarih öğrenimi gören Andrea Wulf, profesyonel bir tarihçi ve yazardır; şimdiye kadar Doğanın Keşfi de dahil olmak üzere beş kitabı yayımlanan Wulf, Gurdian, Sunday Times, Financial Times gibi mecralarda düzenli olarak yazılar yazmakta, aynı zamanda Almanya, İspanya gibi ülkeler başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde dersler vermektedir. Son kitabı olan Doğanın Keşfi, New York Times’ın çoksatarlar listesine girmiş; 2016’da “Royal Society Science Book” ödülünü almıştır…

edebiyathaber.net (14 Temmuz 2017)

Yorum yapın