Dil üzerine doğru düşünmek için eşsiz bir kitap: “Kendi Diliyle Kavrulmak”

Nisan 9, 2019

Dil üzerine doğru düşünmek için eşsiz bir kitap: “Kendi Diliyle Kavrulmak”

Kemal Ateş’in “Kendi Diliyle Kavrulmak” adlı kitabı Bilgi Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Roman ve öykülerimde gecekondularda, kenar mahallelerde yaşayan yoksul halk önemli yer tutar. Bu çevrelerin yapıtlarımın içeriğinde etkili olacaklarını, onların hayatlarını yazacağımı biliyordum, doğrusu bu insanların dilime fazla katkıları olmayacağını, olamayacağını düşünürdüm. Onların basit Türkçeleri bana ne verirdi ki!

Zamanla anladım ki iş öyle değilmiş. Ben almayı bilirsem, dil konusunda da halktan öğreneceğim çok şey var. Bu konuda örnek almam gereken bir tutumunu gördüm halkın. Hani kendi yağıyla kavrulmak derler ya, halk kendi diliyle kavruluyor ve bu tutumları onlara dilde müthiş bir yaratıcılık kazandırıyor. Ben bunu örnek aldım, kendi diliyle kavrulmayı öğrendim o yoksul insanlardan.”

Kemal Ateş, bu kitabında Türkçenin gelişiminde halkın nasıl “kendi dili ile kavrulduğunu”, Dil Devrimi’nden bugüne nelerin değiştiğini, biraz ilan parası, biraz telif ücreti ve bol miktarda siyasetin dönemin aydınlarını nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor. Bir yandan da zengin örneklerle gündelik yaşamda sık yapılan yanlışlara değiniyor.

Yalnızca Türkçenin doğru kullanılması için değil, dil üzerine doğru düşünmek için de eşi bulunmaz bir kılavuz…

www.bilgiyayinevi.com.tr

Yazar Hakkında:

Kemal Ateş, 1947’de Kırşehir/Kaman’da doğdu. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Başta DTCF, İLEF, SBF olmak üzere Ankara Üniversitesinin çeşitli fakültelerinde öğretim görevlisi olarak görev yaptı; Türk Dili, Çocuk Edebiyatı dersleri verdi. Aynı üniversitede doktorasını yaptı.  Varlık, Türk Dili, Virgül, Hürriyet Gösteri gibi dergilerde ve çeşitli gazetelerde yazılar yazdı. Çürük Kapı, Toprak Kovgunları, Veresiye Defteri, Bir Başka Şehir, Küskün Fotoğraflar, Bir Şarkıyı Dinlerken gibi roman ve öyküleriyle Lions, Edebiyatçılar Derneği, PEN Yazarlar Derneği – Orhan Kemal  Ödüllerini kazandı. Edebiyat dünyasında özellikle gecekonduları içeriden gösteren yapıtlarıyla ilgi uyandırdı, eleştirmenler bu yapıtlarından övgüyle söz ettiler. Yetişkinler için yazdığı kitaplarının yanı sıra Yitik Kuzular adını verdiği romanını çocuklar için yazdı.  Destek Yayınevince yayımlanan son romanı Neşter ve Madalya’da Yaşar Doğu, Celal Atik, Gazanfer Bilge, Mustafa Dağıstanlı, Mithat Bayrak, İsmet Atlı gibi büyük efsane sporcuların yanı sıra, Köy Enstitülerinden yetişen ilk ve tek şampiyon olan Ahmet Bilek’in hayatını konu aldı. Roman kurgusuyla ağırlıklı olarak 1948 Londra ve 1960 Roma Olimpiyatlarını anlattığı bu kitabı, edebiyatımızda olimpiyatları konu alan ilk romandır. Spor dünyasında da ilgiyle karşılanan Neşter ve Madalya’nın yayımlanmasından sonra Ateş, Türkiye Güreş Federasyonu onur kuruluna seçilen ilk edebiyatçı oldu, bu romanı ayrıca 2016 Tekin Sönmez Edebiyat Ödülünü kazandı. Ayrıca ilk baskılarını Cumhuriyet’in yaptığı Öğretemediğimiz Türkçe, İmge Yayınlarından çıkan Türkçem Mahzun Ben Mahzun, Dil Hurafeleri yazarın dil yanlışlarını, Türkçenin güncel sorunlarını ve Osmanlıca konusunu tartıştığı kitaplarındandır. Kısa bir süre Talim ve Terbiye Kurulunda üye olarak görev yapan Kemal Ateş, yirmi yıl yürüttüğü Ankara Üniversitesi Türk Dili Bölümü Başkanlığından 2012 yılında emekli oldu.

edebiyathaber.net (9 Nisan 2019)

Yorum yapın