“Diktatörlük ve Demokrasi”: Her zamankinden daha çok demokrasi! Hemen şimdi!

Şubat 11, 2013

“Diktatörlük ve Demokrasi”: Her zamankinden daha çok demokrasi! Hemen şimdi!

Brigitte Labbé’nin yazdığı, Jacques Azam’ın resimlediği, Azade Aslan’ın çevirisiyle Müren Beykan’ın  editörlüğünde yayımlanan,Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinden Diktatörlük ve Demokrasi çıkıyor.

Felsefeyi günlük yaşamla buluşturan “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin 23. kitabı, bireylerin hayatlarını derinden etkileyen “demokrasi” ve “diktatörlük” kavramlarına eğiliyor. Yazar Brigitte Labbé, toplumsal hareketlerin temel dinamiğini oluşturan ve günümüzün en önemli tartışmalarına neden olan bu kavramları, çocukların kendi yaşamlarında karşılaşabilecekleri gündelik sorunlarla örneklendirerek anlatıyor. İnsanı esaret altına alan diktatörlüğün, acı ve sıkıntıdan başka bir şey yaratmadığını gözler önüne serdikten sonra, farklılıklara rağmen birlikte yaşamayı mümkün kılan demokrasinin temel işleyişini betimliyor. Özgürlük, hukuk ve adaletin ayrılmaz birlikteliğini ortaya koyan kitap, hem sınıf hem aile içi okumalar için ideal.

İnsanlar hem birbirlerine ihtiyaç duyarlar, hem de özgür olmak isterler.

O halde, birlikte yaşamak için en uygun yol hangisidir? İnsanların özgür ve hakça eşit olduğu fikrini savunan tek yol demokrasidir. Demokraside karar verdiğimiz temel şey şudur: Bize, olabilecek en büyük özgürlükleri kazandırmak için, var olan özgürlüklerimizin küçücük parçalarını kaybetmemize neden olan yasalara uymak.

Dizi hakkında: Brigitte Labbé’nin düşünmeye davet eden özgürlükçü yaklaşımı ve güçlü anlatımı kadar, Jacques Azam’ın karikatür tadındaki renkli resimleriyle de benzersiz “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisi, çeşitli ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de birçok okulun en çok önerdiği kitaplar arasında yer alıyor. Yaşamı ve dünyanın işleyişini anlamaya çalışan çocuklara yardımcı olacak temel sorularla kurgulanan her kitap, farklı bir temel konuyu, günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız örnek olaylarla öyküleştirerek tartışıyor. Dizi, öğretmenler ve anne babalar tarafından da severek okunuyor.

Yazar Brigitte Labbé uzun süre iletişim sektöründe görev aldıktan sonra Paris Sorbonne Üniversitesi’nde felsefe eğitimi gördü. Çalışmalarını, karışık felsefi kavramları çocuklara aktarabilmek üzerine yoğunlaştırdı. “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinde, çocuklara felsefenin sürekli kendini yenileyen bir sorgulama olduğunu göstermek istedi. Okullarda, kütüphanelerde ve kafelerde, çikolata, kurabiye ve şeker eşliğinde çocuklar için “Çıtır Çıtır Felsefe” günleri düzenleyip tartışmalar yapan Labbé, katıldığı ulusal ve uluslararası konferanslarda, yetişkinler için, çocuklara zor konuları anlatmak üzerine sunumlar gerçekleştiriyor. İstanbul’da da okullarda çocuklarla bir araya gelen yazar, müzisyen eşi Wassim Soubra ve iki kızıyla birlikte Paris’te yaşıyor.

Danışman Pierre-François Dupont-Beurier Paris’te lise felsefe öğretmeni.

İllüstratör Jacques Azam, 1961’de Fransa’da Carmaux’da doğdu. Özellikle gençlere yönelik kitap ve dergilerde desenleme çalışmaları yapıyor. Yayımlanmış çizgi romanları var. Azam; René Goscinny’nin “Pıtırcık” dizisini ve Antoine de Saint-Exupéry’nin Küçük Prens kitabını resimleyen Sempé gibi büyük ustalardan etkilenmiştir.

edebiyathaber.net (11 Şubat 2013)

Yorum yapın