Dicle Keskinoğlu’na 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Aralık 19, 2018

Dicle Keskinoğlu’na 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocuk kitabı yazıyorum çünkü; çocukluk dönemini müthiş önemsiyorum. Düşünsenize, çocukken yaşadığımız 10 dakikalık bir anı bile bütün hayatımızı etkisi altına alıp, karakterimizin o yönde gelişmesine sebep olabiliyor. Yazdıklarımla tek bir çocuğu bile etkileyebilirsem ne mutlu bana! İçimdeki büyümeyi reddeden çocuk da, çocukların hayal dünyasının bir parçası ol, bu hem onlara, hem de sana iyi gelecektir, diyor. Ayrıca yazarken sadece çocuklar için yazdığımı düşünmüyorum. Eğer şimdi okuma alışkanlığı kazanırlar, üstelik bu alışkanlığı kazanırken keyif alırlar ve etki bırakacak hikâyelere rastlarlarsa, kısa bir süre sonra illa ki “okuyan büyüklere” dönüşeceklerdir. Dolayısıyla bence, bugünün çocukları yarının büyükleri için yazdığımı söylemek daha doğru olabilir.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

İlk okuduğum kitap değil belki ama bitirdiğimi hatırladığım ilk kitap Çocuk Kalbi’ydi. İlkokuldaydım. Açıkçası öncelikle üzüldüğümü hatırlıyorum. Bir de okuduğum en uzun kitap olduğu için kendimle gurur duyduğumu…

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Amerikalı bir aile dostumuz, bundan bir kaç yıl önce, zamanında kendi çocuklarının en sevdiği kitapları bize hediye etmişti. Aralarında Shel Silverstein’ın “The Giving Tree” kitabı da vardı. Normal şartlarda, aynı kitabı bir kaç kere okuma alışkanlığım yoktur. Ama onu, sanırım haftada bir kere açıp okuyorum. Bazen ağaç olduğumu düşünüyorum. Bazen çocuk. Ama her seferinde keşke bu kitabı yazan ben olsaydım, diyorum.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Açıkçası üç küçük çocuğum olduğu için kitaplar elimizden düşmüyor. Yatmadan önce hepsine birer kitap okuduğumu düşünürseniz, bir ayda neredeyse yüze yakın kitap okumuş oluyoruz. Mesela dün gece ortanca kızıma “Üç Kedi Bir Dilek” kitabını okudum. Yazarı Sara Şahinkanat. Dostluk üzerine yazılmış süper bir hikâyeydi. Çocuklarımın üçü için de hikâyedeki gibi bir dostluk diledim. Herkese tavsiye ederim.

edebiyathaber.net (19 Aralık 2018)

Yorum yapın