Devrim Horlu’ya 6 soru | Can Öktemer

Haziran 12, 2020

Devrim Horlu’ya 6 soru | Can Öktemer

– En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Roland Barthes tarafından kaleme alınan Eleştiri ve Hakikat kitabını okudum. Genel olarak eleştiri yazarlığının kazandığı yeni boyuttan söz eden Eleştiri ve Hakikat kısa ancak çokça kapı açan içeriğiyle eleştiri yazsın ya da yazmasın, kendini iyi okur diye tarif eden herkesin okuması gereken bir kitap. Bu tür metinlerin doğru okumalar yapmak için hayli faydalı olduğunu düşünüyorum. Eleştirmenin kim olduğuna, üzerine eğildiği metinle arasındaki bağın nasıl şekillendiğine ve onun metne ne yapıp yapamayacağına dair birçok noktaya değinmiş yazar. Dili açık ve keyifliydi.

-Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

“Eleştirinin yapıtla ilişkisi, bir anlamın bir biçimle ilişkisidir. Eleştirmen, yapıtı “tercüme ettiğini”, özellikle de onu olduğundan daha açık hale getirdiğini ileri süremez; çünkü yapıttan daha açık bir şey yoktur.”

-Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Sezgilerim daha belirleyicidir. Okumaktan keyif aldığım türler var. Kitabevlerini çok sık ziyaret ederim. Kitapları incelerim, kısa okuma listeleri hazırlarım kendime. Ortak zevklerimizin olduğu dostlarımın tavsiyeleri de belirleyici olabilir zaman zaman.

-Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Hayır, bir kitabı çok sevdiysem “İyi ki yazmış,” derim sadece.

-Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

Dağıtım ağı geniş olan bir dergiye ilk defa 2015 yılında yolladım şiirimi. Uzun zamandır yazdığım her şeyi ilk olarak hem çok eski dostum olan hem de şu an aynı yayınevinde çalıştığım Burak Albayrak okur.

-Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Çok tipik bir alışkanlığım olduğu söylenemez. Genelde sessiz ortamları tercih ederim yazmak için ancak parkta ya da kafede yazdığım da olur.

edebiyathaber.net (12 Haziran 2020)

Yorum yapın