Dev yazarın maskeleri ve ardındakiler: “Bay Piekielny Adında Biri”

Nisan 1, 2020

Dev yazarın maskeleri ve ardındakiler: “Bay Piekielny Adında Biri”

François-Henri Désérable’nin “Bay Piekielny Adında Biri” adlı romanı, Aylin Yeğin çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Romain Gary’yi nasıl tanıtmalı? Yazar, diplomat, savaş uçağı pilotu, yönetmen; sinema dünyasının ikonik yüzü Jean Seberg’in eşi; Goncourt Ödülü’nü iki sefer kazanmayı başaran tek Fransız. Yazar François-Henri Désérable bu çok yönlü gizemli yazarın peşine düşüyor ve gerçekle hayalin iç içe geçtiği bir kurguyla sıra dışı yaşamların kapılarını aralıyor.

Kendi hayat hikâyesini kaleme aldığı Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı’da Romain Gary, komşusu Bay Piekielny’ye küçükken verdiği bir sözden bahseder: Gelecekte, bu dünyanın ileri gelenleriyle tanıştığında, “Wilno’da, Büyük Pohulanka Sokağı 16 numarada, Bay Piekielny adında biri yaşardı,” diyecektir. Verdiği bu sözü Romain Gary unutmayacaktır. Annesinin kehanetlerinin izinde ve ötesinde tek bir hayata birden fazla hayatı sığdırmayı başardığında, her fırsatta, “Bay Piekielny adında biri yaşardı,” diye biten bu cümleyi tekrar eder.

Romain Gary’nin ölümünden yıllar sonra, Vilnius’ta kaybolan yazar François-Henri Désérable, tesadüfen Romain Gary’nin çocukken yaşadığı evin önünde bulur kendini. Gary’nin Bay Piekielny’ye verdiği sözü hatırlar ve şu sorular zihnini meşgul etmeye başlar: Bay Piekielny adında biri gerçekten yaşadı mı?  Romain Gary, söylediği gibi, Kennedy’ye, de Gaulle’e, Kraliçe Elizabeth’e ve daha pek çok kişiye bu meşhur cümleyi söyledi mi? Asıl olanın peşine düşen yazar, gerçekle hayalin iç içe geçtiği bu romanda hangisinin nerede başlayıp nerede bittiği belli olmayan bir hikâyenin ve sıra dışı yaşamların kapılarını aralar.

#romaingary #yaşamöyküsü #mahlas #maske #dostluk #bilinemezlik #fransızromanı #çokyönlülük

Bu kitaba ilgi duyanlar için ek öneriler: Patrick Modiano: Mahallede Kaybolma Diye; Mathias Énard: Pusula; Edward St. Aubyn: Unut Gitsin; Kenzaburo Oe: Kurbanı Beslemek; Fleur Jaeggy: Disiplinli Güzel Günler.

FRANÇOIS-HENRI DÉSÉRABLE, 1987 yılında Amiens’de doğdu. Üçüncü kitabı olan Bay Piekielny Adında Biri 2017 Goncourt Ödülü’ne layık görüldü. Désérable’ın 2015 yılında yayımlanan bir önceki eseri Évariste de yine pek çok ödülün sahibi olmuştur. François-Henri Désérable aynı zamanda eski bir profesyonel buz hokeyi oyuncusudur. 2002-2003 sezonunda Amerika’nın Minnesota eyaletinde Wayzata Lisesi’nde başlayan kariyerini, sonradan taşındığı Paris’in Français Volants takımında oynadığı bir sezonla tamamlamıştır. Eserleri birçok ödüle layık görülmüş gelecek vaat eden bir yazardır.

AYLİN YEĞİN, 1976 yılında İstanbul’da doğdu. Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi’nde Fransızcayı, İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü’nde İngilizceyi yetkin şekilde öğrenen Yeğin’in bugüne kadar yayımlanmış dokuz kitap çevirisi vardır. Edebiyat, kişisel gelişim, sağlık ve aile gibi farklı alanlarda yaptığı kitap çevirilerinin yanı sıra Yeğin, farklı illerde düzenlenen sınıf içi ve online seminer ve eğitimlerin simültane tercümelerini de üstlenmektedir.

edebiyathaber.net (1 Nisan 2020)

Yorum yapın