Deniz Tarsus’a 6 soru | Can Öktemer

Nisan 12, 2019

Deniz Tarsus’a 6 soru | Can Öktemer

En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Joseph Conrad “Karanlığın Yüreği” okudum en son. Nadir iyi yazar basit olaylara büyük anlamlar yüklemeyi becerir, sanıyorum Conrad da onlardan biri.

Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

“Anlayamazsınız. Nasıl anlayasınız ki? Altınızdaki zemin sağlamken, etrafınız, yüzünüze gülümsemeye, üzerinize titremeye hazır nazik komşularınız tarafından sarılmışken, kibarca polisle kasabın arasındaki yolu adımlayıp rezalet çıkarmaktan, darağaçlarından ve tımarhanelerden duyduğunuz kutsal korku içinde yaşarken, bir insanın engel bilmez ayakları, yalnızlıktan geçerek, polissiz mutlak yalnızlıkta, sessizlikte, kamuoyunun görüşünden söz eden hiçbir nazik komşunun fısıltısının duyulmadığı mutlak sessizlikte onu ilk çağların hangi özel bölgesine götürür; hayal edebilir misiniz? Bu küçük şeyler, aslında çok büyük farklar yaratır. Bunlar kaybolduğunda, kendi iç gücünüze, kendi inancınızın gücüne güvenmek zorundasınızdır. Elbette yanlış yola sapmak için fazlasıyla salak da olabilirsiniz; karanlığın güçlerinin saldırısına uğradığınızı dahi bilemeyecek kadar akılsız da olabilirsiniz. Kabul ediyorum; hiçbir salak, şeytanla ruhu için pazarlığa oturmaz; ya salak, çok salaktır ya da şeytan çok fazla şeytanidir, bilemiyorum.”

Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Kitap sanrım ilk iki üç sayfada kendini belli ediyor gibi hissediyorum, hem tavsiye hem araştırma hem de sezgiler diyelim.

Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Hayır yok. Çok sevdiğim kitaplar ve çok saygı duyduğum yazarlar var, iyi ki yazmışsın diyorum daha çok.

Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

Anneme okuttum, edebiyat öğretmenime okuttum, sevdiğim fikrine güvendiğim arkadaşlarıma okuttum, hala da okutup mutlaka tavsiye alıyorum. Kafama yatan eleştirilerle yazdığım yazıya tekrar bakıyorum.

Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Belirli yazma alışkanlığım yok. Odaklanma sorunu genelde yaşamam. Bilgisayarımı açıp herhangi bir ortamda yazmaya başlayabilirim, yeter ki kafamda yazacağım kısım netleşmiş olsun.

edebiyathaber.net (12 Nisan 2019)

Yorum yapın