Dedektif Dergi: Türkiye’nin ilk ve tek polisiye e-dergisi

Eylül 9, 2019

Dedektif Dergi: Türkiye’nin ilk ve tek polisiye e-dergisi

Dedektif Dergi, Türkiye’nin ilk ve tek polisiye e-dergisi olarak yayın hayatına Ocak 2017’de başladı.

www.dedektifdergi.com adresinden bilgisayar, tablet ve akıllı telefon ile kolaylıkla erişilebilen Dedektif Dergi, yayınlandığı günden itibaren iki ayda bir yeni sayı çıkararak süreklilik arz ederken, içerdiği polisiye öyküler, kitap ve dizi/film tanıtımları, değerlendirme ve araştırmalar, polisiye yazarlarıyla röportajlar ve makaleler ile büyük beğeni topladı. Hatta polisiye severlerin ilgisini o kadar çok çekti ki, konusunda Youtube’u bile geride bırakarak, internette “polisiye” kelimesi ile en fazla etkileşim yapan websitesi konumuna geldi.

Neden polisiye öykü?

Dedektif Dergi’nin en önemli unsurlarından biri de her sayıda en az on beş polisiye öyküye yer veriyor olması. “Neden polisiye öykü” diye sorulacak olursa cevap basit: Çünkü polisiye edebiyatı polisiye öykülerle başladı. Edgar Allen Poe, öncelikle üç öyküsüyle Auguste Dupin’i okurlarla buluşturdu. Sir Arthur Conan Doyle ise, tam 56 Sherlock Holmes öyküsüyle polisiye edebiyatına yön verdi. Agatha Christie üretkenliğini yazdığı öykülerde de gösterdi; 65 polisiye romana karşılık, 165 polisiye öykü yazdı.

Dedektif Dergi’de bu denli fazla polisiye öyküye yer verilmesinin bir sebebi de hikayeleri ile editöryanın seçimine nail olan yeni yazarlara şans tanınması; ileride polisiye edebiyatımıza katkı sağlamaları için motivasyon aşılanması. Çünkü yerli polisiye, artık edebiyatımızın yadsınamaz bir parçası ve yerli okurlarının ilgisini kazanmanın yanında uluslararası arenada da söz sahibi olabilmemiz için nitelikli eser üreten daha nice yazara ihtiyacımız var. İşte burada devreye 40’ın üzerinde polisiye yazara yer veren Dedektif Dergi giriyor ve yüzlerce polisiye hikayeyi cebinize taşıyor.

Neden dijital yayın?

Dedektif Dergi’nin sadece internet ortamında yayınlanmasının birkaç sebebi var. Öncelikle internet okuru sayısı hızla artıyor. Günümüzde birçok insan artık gazete, dergi, kitap, haber, film ve dizileri internet üzerinden takip eder oldu. Bunun dışında şüphesiz dijital yayın, basım ve dağıtım maliyetinden muaf olduğundan ekonomik açıdan daha fazla sürdürülebilir nitelikte. Ayrıca, kağıdın hammaddesi ağaç olduğundan, internete taşınan yayınlar sayesinde bugün edebiyat için daha az ağaç kesiliyor. Üstelik dijital yayını ile Dedektif Dergi, kimi zaman okumak yerine dinlemeyi tercih edenler için yazarlarının sesinden hikaye dinlemeye de imkan sağlıyor.

edebiyathaber.net (9 Eylül 2019)

Yorum yapın