Davide Cali’den çocuklara: “Düşman: Barış İçin Bir Kitap”

Kasım 22, 2018

Davide Cali’den çocuklara: “Düşman: Barış İçin Bir Kitap”

Davide Cali’nin her yaştan çocuklara yazdığı, Serge Bloch’un resimlediği “Düşman: Barış İçin Bir Kitap” Ginko Çocuk etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Her savaş bir düşmanı zorunlu kılıyor: İki haki renkli asker, beyaz sayfalarda açılmış kurşun delikleri gibi görünen çukurlarda tetikte bekliyor. Sayfaları ayıran dikiş izi onları düşman kamplara bölüyor. Bir askerin iç sesinden diğerinin ne menem bir canavar olduğunu öğreniyoruz: “O, vahşi bir yaratık. Merhamet nedir bilmez. Kadınları ve çocukları öldürüyor. Sebepsiz yere öldürüyor. Eğer ortada bir savaş varsa bu tamamen onun suçu. Tüm bunları biliyorum çünkü aptal değilim. Bunu el kitabında okudum.”

Oysa düşmanın da bir el kitabı var. Üstelik bu el kitabı askerin el kitabına tıpatıp benziyor. Bir farkla: Orada düşman olarak resmedilen, askerin ta kendisi!

Birçok dile çevrilen ve başta Amnesty International olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından güçlü bir barış savunusu olarak sahiplenilen resimli kitap, düşmanın, propaganda edilen canavar değil, bir aileye, arkadaşlara ve hayallere sahip senin benim gibi bir insan olduğunu gözler önüne seriyor.

Kırmızı ve haki rengin hâkim olduğu Düşman -barış için bir kitap-  iki tam sayfaya yayılan perde metaforuyla savaşı bir “oyuna” benzetmekle kalmıyor, perdeyi aralayarak okuru savaşın gerçek yüzüne ve onun sahne arkasına bakmaya da zorluyor.

İlk 15 sayfa için>>>

Eğitimciler, kütüphaneciler ve çocuklarla çalışan herkes için hazırladığımız Barış için bir kitap etkinliği için>>>

Arka Kapak Yazısı:

Biz çocuklarımıza barış dolu bir dünya bırakamadık. Belki de bundan ötürü savaş gerçeğiyle yüzleşmelerinden korkuyoruz. Oysa başımızı da çevirsek gözümüzü de kapatsak savaş yanı başımızda. Ondan en fazla zarar görense hayatlarının henüz başında olanlar. Güçlü bir barış savunusu için hepimiz, ama özellikle de dünyaya barışı getireceğini umduğumuz çocuklar, savaşın mantığını ve bizi düşman kamplara bölen zihniyeti anlamak ve sorgulamak zorunda. Tanınmış çocuk kitabı yazarı Davide Cali ve ödüllü çizer Serge Bloch’un ortak eseri Düşman –barış için bir kitap– söz ve çizginin yalın gücüyle barışı yediden yetmişe herkesin gündemine taşıyor.

Temalar: Savaş, Barış, Tarih, Korku, Cesaret, İtaat, Şiddet, Aile

Yazarı:

1972 İsviçre doğumlu Davide Cali, İtalya’da yaşıyor. Kariyerine çizgi roman çizeri ve karikatürist olarak başlayan sanatçı 2000 yılında çocuk kitabına yöneldi. Önceleri yazarlık ile çizerliği birlikte sürdürürken son yıllarda kendini tümüyle yazmaya verdi. Başta 2006 Bologna Ragazzi Special Award olmak üzere birçok ödülün sahibi Davide Cali, Serge Bloch’la işbirliğini Düşman –barış için bir kitap’tan sonra da sürdürdü. İkili bugüne dek uluslararası bir ilgi ve beğeniyle karşılanan beş ortak kitaba imza attı.

Çizeri:

Serge Bloch, 1956 doğumlu Fransız karikatürist, illüstratör ve tasarımcı. Washington Post ve Wall Street Journal gibi gazetelere çizmenin ve animasyon filmleri için karakter tasarlamanın yanı sıra çocuklar ve yetişkinler için 300’ü aşkın kitap resimledi. Prix Boabab, the Bologna Ragazzi Award gibi ödüllerin sahibi sanatçı Society of Illustrators tarafından 2005’te Altın Madalyaya layık görüldü.

edebiyathaber.net (22 Kasım 2018)

Yorum yapın