“Darzanà” projesi Venedik Bienali Türk Pavyonu’nda sergileniyor

Haziran 3, 2016

“Darzanà” projesi Venedik Bienali Türk Pavyonu’nda sergileniyor

1464774265_01Dünyanın en ünlü mimarlık etkinliklerinden “Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi” açıldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Feride Çiçekoğlu ve Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı öğretim görevlisi Mehmet Kütükçüoğlu ile Mimar Ertuğ Uçar’ın küratörlüğünü üstlendiği “Darzanà” projesi Türkiye Pavyonu’nda, 27 Kasım 2016 tarihine kadar sergilenecek. 

“Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi” ziyaretçilerine kapılarını açtı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (IKSV) koordinasyonunu yürüttüğü Türkiye Pavyonu’nda yer alan Darzanà başlıklı proje ise bienalin ana mekânlarından Arsenale’deki Sale d’Armi binasında sergileniyor.

Darzanà, Türkçe’de ‘tersane’ ve İtalyanca’da aynı anlama gelen ‘arsenale’ sözcükleriyle ortak kökenden geliyor. Akdeniz’in iki tersane kenti İstanbul ve Venedik arasındaki ortak kültürel ve mimari mirası vurgulayan Darzanà, sınır ihlalleri ve melezlik temasına gönderme yapıyor.

Darzanà projesini Venedik’e taşımak için İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Caner Bilgin önderliğinde, Haliç kıyılarındaki tersane yapılarının içinde atık malzemelerden bir tekne, Baştarda, inşa edildi. 30 metre uzunluğa ve dört ton ağırlığa sahip olan tekne, İstanbul’dan Venedik’e Akdeniz’e dair hikayeler taşıyor.

Proje, İstanbul Bilgi Üniversitesi akademisyenleri Feride Çiçekoğlu ve Mehmet Kütükçüoğlu ile Mimar Ertuğ Uçar’ın küratörlüğünde Hüner Aldemir, Caner Bilgin, Hande Ciğerli, Gökçen Erkılıç, Nazlı Tümerdem ve Yiğit Yalgın’dan oluşan bir ekip tarafından hazırlandı.

Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi, 27 Kasım 2016 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

edebiyathaber.net (3 Haziran 2016)

Yorum yapın