Darbelerin, depremlerin ve savaşların romanı: “Serbest Düşüş”

Eylül 20, 2013

Darbelerin, depremlerin ve savaşların romanı: “Serbest Düşüş”

Nilüfer Kuyaş’ın yeni romanı Serbest Düşüş Can Yayınları’nca yayımlandı.

Yıllar önce Fransa’da geçirdiği ve ölümden döndüğü bir tren kazasından sonra, yaşamın nasıl pamuk ipliğine bağlı olduğunu düşünmektedir Şirin. Ancak, kazaların, toplumsal felaketlerin psikolojik etkisi yalnızca bu değildir elbette. Kişisel yaşamında da onu sarsacak içsel kazaların ve düşüşlerin yaşandığını, yaşanacağını fark ediyor. Tıpkı İkiz Kuleler’den sağ kurtulmayı başaran sevgilisi Suren gibi… 

Serbest Düşüş, olaydan çok, iç hesaplaşmalara dayalı bir roman. Nilüfer Kuyaş’ın dinamik, akıcı ve derin bir dil yakaladığı roman, son derece sıradan günlük olayları anlatırken ruhsal analizler yapıyor. Kimi insani erdemleri, nezaketi, sadakati, değişim olgusunu, gelecekle ilgili kadınların da erkeklerin de ayrı yollardan da olsa duydukları kaygıları sade bir dille anlatıyor.

Hayal gücü ve ölümcül felaketlerin insan hayatı üzerindeki dönüştürücü etkisini bu romanda tüm yönleriyle görmek mümkün.

Oynamayı bilmiyorum. Hiç öğrenemedim. Şimdi oynamak istiyorum. Şehir beni çağırıyor. Sonunda buluyorum birlikte oynayacak birisini. Gene beceremiyorum. Kuralları bilmiyorum. Meğer kural falan yokmuş…”

Nilüfer Kuyaş, İstanbul’da doğdu, Robert Kolej’de okudu. Lisans eğitimini ABD’de Wellesley College’da tamamladı. Boğaziçi Üniversitesi’nde sosyal psikoloji yüksek lisansı yaptı. Londra’da BBC’de radyo yapımcısı ve sunucu olarak çalıştı. Türkiye’de kısa bir dönem televizyon programı hazırladı ve sundu. Sabah, Milliyet ve en son Taraf gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. İlk kitabı Başka Hayatlar 2004’te Memet Fuat Deneme Ödülü’nü kazandı. 2007’de yayımlanan ilk romanı Yeni Baştan’ı 2011’de Ada’daki Ev izledi.

edebiyathaber.net (20 Eylül 2013)

Yorum yapın