Coşkun Aral’dan yabancı araştırmacılara belgesel semineri

Temmuz 20, 2015

Coşkun Aral’dan yabancı araştırmacılara belgesel semineri

caralSavaş fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Coşkun Aral, Yunus Emre Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Türkoloji Yaz Okulu katılımcılarına Dünya Belgeseli Semineri verdi.

Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi’ndeki etkinliğe katılan Aral, bu zamana kadar farklı kültürlerden ve savaşlardan derlediği bir fotoğraf sunumu yaptı.

Coşkun Aral, sokak savaşlarının kendisini savaş muhabirliğine çektiğini ifade ederek, “45 yaşına kadar evlenmeye karşıydım. Çocukları çok seviyorum. Onların başına bir şey gelecek diye çok korkuyorum. Çünkü dünyanın 4’te 3’ündeki savaşlara şahit oldum. Savaş sırasında elimde ölen bebekler oldu” diye konuştu.

“Vahşet iklimine tanık oldum”

Suriye ve Liberya gibi ülkelerdeki savaşlardan çeşitli görüntüleri izleyiciyle paylaşan Aral, ilk gittiği savaşın İran-Irak Savaşı olduğunu dile getirdi. Aral, ilk tanık olduğu grevin Gdansk Grevi olduğunu vurguladığı konuşmasına şöyle devam etti: “İnsanın dilinden, renginden, inancından, birbirlerini yok etmesine tanık oldum. Bunların birkaç nesil boyunca sürdüğünü gördüm. Ötekileştirmenin neticesinde oluşan, insanların savaş dedikleri o vahşet iklimine tanık oldum. Bütün derdim savaşların tekrarlanmaması. Savaşları durduracak şey neyse o bedeli ben ödemeye razıyım.”

Doğu Türkistan’ın kendisinde kanayan bir yara olduğunun altını çizen Aral, 1984-1997 yılları arasında çok kez bölgeye gittiğini ve bölgeyle ilgili yasaklı belgesellerinin olduğunu söyledi. Aral, seminerin ardından, yabancı katılımcıların sorularını yanıtladı. Yunus Emre Enstitüsü Türkoloji Yaz Okulu’na bu yıl, 40’a yakın ülkeden, yaklaşık 150 kişi katıldı. Etkinlik, 22 Ağustos’a kadar devam edecek.

edebiyathaber.net (20 Temmuz 2015)

Yorum yapın