Contemporary İstanbul 11. yaşını yeniliklerle karşılıyor

Mart 29, 2016

Contemporary İstanbul 11. yaşını yeniliklerle karşılıyor

contemporary_İstanbul-2Türkiye ve dünya çağdaş sanatının yapıtlarını sanatseverlerle buluşturan Contemporary Istanbul, 11.yılında yeni seçici kurulu ve değişen yapısıyla gelişiyor.

Tanıtım bülteninden

Her yıl İstanbul’u uluslararası çağdaş sanatın merkezi haline getiren Contemporary Istanbul bu yıl sanat ve tasarımı ön plana çıkartan “CI Design” bölümünü sanatseverler ile buluşturuyor.

Akbank Sanat ana sponsorluğunda 3-6 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Contemporary Istanbul Çağdaş Sanat Fuarı, Türkiye ve dünyanın önde gelen çağdaş sanat galerilerini ve eserlerini İstanbul’da bir araya getirecek. 10 yıldır çağdaş sanatın kendine özgü dinamizmiyle gelişen ve yenilenen Contemporary Istanbul, 11.yılına alanının etkin isimlerinden oluşan altı kişilik bir Seçici Kurul ve tasarımı ele alacak yeni bölümüyle merhaba diyor.

Geçtiğimiz 10 yıl boyunca ismini sanatsal çeşitlilik kavramıyla özdeşleştiren Contemporary Istanbul, yerli ve yabancı sanatseverlerin sürekli artan ilgisiyle büyümeyi sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl 24 ülke ve 28 şehirden toplam 102 sanat galerisi ve 790 sanatçıyı izleyiciyle buluşturan, beş günde 86.000 sanatseveri konuk eden fuar, yeni Seçici Kurulu ve tasarım bölümüyle 2016 yılında yine sanatseverlerin buluşma noktası olacak.  İlhamını eşsiz bir coğrafi ve sanatsal konuma sahip olan İstanbul’dan alan Contemporary Istanbul, Türkiye, Kafkaslar, Karadeniz ve Orta Doğu’nun yanı sıra Avrupa, Amerika ve Asya’nın en önemli galerilerini, sanatçılarını ve koleksiyonerlerini bir araya getirerek, sanatseverlerin sanat dünyasının farklı üretimlerini derinlemesine keşfetmesine imkân veriyor.

İstanbul’un ruhuyla bütünleşen Contemporary Istanbul Türk çağdaş sanatını odak noktasına alırken bölge genelinde üretilen çağdaş sanata da ev sahipliği yapıyor. Orta Doğu, Karadeniz ülkeleri, Rusya, Balkanlar, İsrail, İran ve Mısır’dan çağdaş sanat eserlerini gösterime sunan CI, yerel kimliği üzerine inşa edilmiş karakteristik özellikleri ile tüm dünyaya hitap eden bir fuar konumunda yer alıyor. Contemporary Istanbul’u farklı kılan da işte tam bu noktada kendini gösteriyor: bölgesel bir ruha sahip olup dünya sanatına yönelmek.

Yeni Seçici Kurul

İstanbul’u dünyanın çağdaş sanat merkezi olarak konumlandırmak amacıyla çağdaş sanatın en önemli isimlerini bünyesinde toplayan Contemporary Istanbul, karakterinde bulunan küresel çeşitliliği Seçici Kurulu’na da yansıtıyor.  Bu yıl katılımcı galerileri belirleyecek olan yeni Seçici Kurul’da çağdaş sanat alanında öne çıkan isimler; Haldun Dostoğlu, Andrea Bellini, Nathalie Mamane Cohen, Nicholas Baker, Gregor Hose ve Marc-Olivier Wahler bulunuyor.

1987 – 2016 yılları arasında kurucusu ve direktörü olduğu İstanbul Galeri Nev’de 230’a yakın sergi organize eden, çok sayıda retrospektif sergi, monografik kitap ve sanatçı kataloğuna imza atan Haldun Dostoğlu bu yıl ilk defa Seçici Kurul’da yer alıyor.

Seçici Kurul’un uluslararası platformda tanınan önemli bir diğer ismi ise Cenevre Çağdaş Sanat Merkezi (Centre d’Art Contemporain Geneve) direktörü Andrea Bellini. Bellini, kariyeri süresince aralarında MoMA PS1 küratoryal danışmanlığı, Flash Art International baş editörlüğü, Artissima direktörlüğü ve Castello di Rivoli eş direktörlüğünün de yer aldığı önemli pozisyonlarda bulundu.

Contemporary_IstanbulDünyaca ünlü Simon Lee Gallery’nin program direktörü Nicholas Baker da Seçici Kurul’a katılan isimler arasında. Farklı nesillerden Avrupalı ve Amerikalı pek çok önemli ressam, heykeltıraş, fotoğraf ve video sanatçısının eserlerini sergileyen Simon Lee Gallery, 2002 yılında Londra’da kuruldu. Sanat tarihi çalışmalarına Londra’da Courtauld Enstitüsünde, Profesör Christopher Green’in kürsüsünde başlayan Baker, Jasper Johns, Ellen Gallagher, Gerhard Richter, Francesco Clemente ve Anselm Kiefer gibi isimlerle kitap çalışmaları yaptı. Baker, Roy Lichtenstein ile ölümünden önce yayınlanan son kitabı üzerinde çalıştı. 2010 yılından bu yana Londra merkezli Simon Lee Gallery’de program direktörü olarak görev yapan Baker, 2001 ve 2005 yıllarında başlattığı projelerini eş zamanlı olarak yürüttü.

Seçici Kurula bu sene katılan son isim ise Berlin’in önde gelen galerilerinden König’in direktörü Gregor Hose. 2002 yılında Johann König tarafından kurulan ve 30’u aşkın sanatçıyı temsil eden galeri, her yıl Frieze, Art Basel, London, FIAC, Paris ve Art Basel Miami gibi uluslararası fuarlarda katılımcı olarak yer alıyor. Galeri tarafından temsil edilen sanatçıların eserleri bireysel koleksiyonların yanı sıra MoMA ve Guggenheim Foundation gibi prestijli koleksiyonlarda yer alıyor. Galeri sanatçıları aynı zamanda Documenta ve Venedik Bienali gibi etkinliklerde pek çok kez eserlerini sergileyerek çeşitli ödüllere layık görüldü.

Yeni Seçici Kurul’un değişmeyen üyeleri ise Nathalie Mamane Cohen ile Contemporary Istanbul artistik danışmanı, küratör Marc-Olivier Wahler oldu.

Sanat koleksiyoneri Nathalie Mamane Cohen, 20 yılı aşkın bir süre boyunca yatırım ve özel bankacılıkta yönetici pozisyonlarında yer aldı. Bu süre içinde Neuflize Bankası, özel bankacılık bölümü direktörlüğünü de üstlenen Cohen, bunun ardından kariyerini çağdaş sanat yönünde ilerlemeye çevirdi. Ecole du Louvre’da öğrenim gördükten sonra MoMA Fotoğraf Komitesi,  Georges Pompidou ve Modern Sanat Müzesi PAC bölümü de dâhil olmak üzere birçok önde gelen müzenin sanat eseri alım komitesinde yer aldı.

2015 yılından bu yana Contemporary Istanbul artistik direktörlüğünü yürüten küratör, sanat tarihçisi ve sanat eleştirmeni Marc-Olivier Wahler Seçici Kurul’daki başkanlık görevini bu yıl da sürdürüyor. Kısa süre önce dünyanın en iyi araştırma üniversitelerinden biri olan Michigan State Üniversitesi tarafından Broad Sanat Müzesi (Broad MSU) direktörlüğüne getirilen Wahler, yeni görevine 1 Temmuz 2016 tarihinde başlayacak. Wahler, 2006’da  Paris’te kurduğu Chalet Society ile sanat galerilerinin beyaz küp anlayışını değiştirdi. Bu alanı, eğitim, üretim ve koleksiyon gibi farklı amaçlarla kullanan Wahler sanat danışmanlığında kendisini kanıtlamış ve dünyaca ünlü sanat merkezlerinde danışmanlık da yapmış bir küratör.  2000 -2006 yılları arasında ise Wahler, New York’taki İsviçre Enstitüsü’nün yönetimini üstlendi. Burada Urs Fischer, Takashi Murakami, Jim Shaw ve Aleksandra Mir gibi isimlerin sergilerinin küratörlüğünü de gerçekleştirdi.

CI DESIGN

Contemporary Istanbul’un en çok ilgi çekmesi beklenen bölümlerinden biri de “CI DESIGN”. Sanat ve tasarım galerileri ilk kez konuk olacakları “CI Design” çerçevesinde, bu yıl tasarımcı Susan McMurrain direktörlüğünde sanatseverlerle buluşacak.

Tasarımın koleksiyonerler için öne çıkan bir ilgi alanına dönüşmesiyle birlikte “CI Design” bölümü, sanatçı, tasarımcı ve mimarlar tarafından özel olarak üretilen mobilya, aydınlatma, mücevherat ve fonksiyonel sanat objelerine odaklanacak. CI Design, bu yıl İstanbul Tasarım Bienali ve diğer uluslararası tasarım konferanslarının yarattığı sinerji ile eş zamanlı olarak izleyiciyle buluşacak.

Bölümün direktörü Susan McMurrain, Amerika’da Cincinnati ve Auburn Üniversitesi’nde görsel sanatlar, sanat tarihi ve iç mimarlık eğitimi aldıktan sonra Türkiye’ye gelerek, bugün Avrupa’nın önde gelen tasarım markalarından biri olan Mozaik’in eş kuruculuğunu üstlendi. 25 yıllık Türkiye kariyeri boyunca B&B Italia, Cassina, Boffi ve Knoll gibi pek çok ünlü markayı Türkiye’ye getirdi.

Türkiye’de tasarım dünyasının gelişimine büyük önem veren Susan McMurrain,  Shigeru Ban, Bruce Mau, Erwan Bouroullec, Marcel Wanders ve Antonio Citterio gibi dünyaca ünlü tasarımcı, mimar ve düşünce adamlarını ağırladığı etkinliklerin yanı sıra küratörlüğünü üstlendiği sanat ve tasarım sergilerini hayata geçirdi. CI Design, Susan McMurrain yönetiminde fonksiyonel sanat ve tasarım alanında yeni bir platform sunmanın yanında koleksiyonerler için yeni ve heyecan verici olanaklar yaratacak.

edebiyathaber.net (29 Mart 2016)

Yorum yapın