Conrad’ın başyapıtlarından biri: “Nostromo”

Temmuz 9, 2020

Conrad’ın başyapıtlarından biri: “Nostromo”

Joseph Conrad’ın Nostromo adlı romanı, Erhun Yücesoy çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İyinin ve kötünün muğlak sınırlarına dair epik bir roman.

Conrad’ın başyapıtı kabul edilen Nostromo, Amerika kıtasının muazzam bir panoramasını sunarken, insan psikolojisini de derinlikli bir şekilde analiz ediyor.   

“Hayalî ama gerçek bir Güney Amerika ülkesi” olan Costaguana’nın Batı eyaletine bağlı Sulaco kenti, Mr. Gould tarafından işletilen gümüş madeni ve diktatör Başkan Ribiera’nın görece liberal yönetim anlayışı sayesinde bir süreliğine istikrara ve refaha kavuşmuştur. Fakat emperyalist faaliyetlerin, ülke kaynaklarını ve kendilerini sömürdüğünü düşünen halkçı hareket, devrim planları yapmaktadır. Madenin gümüşü tehlikededir. Ülkenin kaderi ise her kesimin güvenini kazanmış, kibirli ve cesur İtalyan gemici Nostromo’nun ellerindedir.

Başyapıtı kabul edilen Nostromo’da Conrad, dünyayı olmasını dilediği şekilde değil, gördüğü gibi resmeder ve bunu yaparken bireylerin, insanlık durumunun yanı sıra, toplumsal hayatın da ayrıntılı bir panoramasını sunar. Öyle ki bu kitap birçok eleştirmen tarafından, Tolstoy ve Dostoyevski’nin epik romanlarıyla eşdeğer görülür.

“Başka herhangi bir roman yerine, Nostromo’yu yazmış olmayı dilerdim.”

F. Scott Fitzgerald

#dünyaklasikleri #ingilizklasikleri #güneyamerika #tarih #sömürgecilik #devrim #yozlaşma #halk

Bu kitaba ilgi duyanlar için ek öneriler: Lev Tolstoy: Savaş ve Barış; Herman Melville: Moby Dick; D.H. Lawrence: Oğullar ve Sevgililer; Fyodor Dostoyevski: Karamazov Kardeşler; Jack London: Güney Denizi Hikâyeleri.

JOSEPH CONRAD, 1857’de Polonya’da doğdu. Babası politik oyunlar yazan bir aydındı. Polonya’daki 1863-1864 Ocak Ayaklanması’nın liderlerinden olduğu için sürgüne gönderildi. Sürgün sırasında ailesini kaybedince, dayısının yanında büyüdü. 16 yaşında Marsilya’ya giden Conrad denizci oldu ve deneyimlerini eserlerine aktardı. Denizle iç içe olan yapıtlarında insan ruhunun, görev ve onur duygularıyla hesaplaşmasını dile getirdi. En önemli yapıtları arasında, çoğu sinemaya da uyarlanmış olan Karanlığın Yüreği (Francis Ford Coppola / Kıyamet), Lord Jim, Nostromo, Gizli Ajan, Batı Gözüyle, Talih, Zafer, Gölge Hattı, Maceralar Beldesi (Korsan) sayılabilir. Denizin Aynası: Anılar ve İzlenimler, Notes on my Books (Kitaplarım Üzerine Notlar), Last Essays (Son Denemeler) adında anı ve deneme kitapları vardır.

ERHUN YÜCESOY, 1969’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kıbrıs’ta İngiliz Koleji’nde tamamladı. 1992’de Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdi. Çeşitli bankalarda kurumsal bankacılık alanında çalıştı. Bankacılığın ardından emtia ithalatı yapan şirketlerde finansman ve ithalat direktörlüğü görevlerini yürüttü. Tıp, evrim biyolojisi, sosyoloji, tarih, liderlik kuramları, moda felsefesi, edebiyat gibi farklı alanlarda on kitabı Türkçeye çeviren Yücesoy halen serbest dış ticaret danışmanlığı yapmaktadır.

edebiyathaber.net (9 Temmuz 2020)

Yorum yapın