“Çocuklarla Beraber”: Büyük Dostoyevski’den küçük bir öykü

Mart 2, 2013

“Çocuklarla Beraber”: Büyük Dostoyevski’den küçük bir öykü

Dostoyevski’nin ünlü romanı Karamazov Kardeşler’in kahramanı Alyoşa’nın başından geçenlerin anlatıldığı “Çocuklar Arasında” yeniden çevrilip derlendi. Kitap bundan böyle Çocuklarla Beraber ismiyle raflarda…

Karamozov Kardeşler’in kahramanı Alyoşa’nın başından geçenlerin derlendiği Çocuklarla Beraber, Alyoşa’nın insanlara karşı duyarlı yaklaşımına odaklanıyor. Başta İluşa olmak üzere, Alyoşa’nın etrafındaki çocuklarla kurduğu ilişki, arkadaşlık kavramına yeni yorumlar getiriyor.

Yapıtlarında insanın iç dünyasının gizli kalmış yönlerini, erişilmesi güç bir saydamlıkla yansıtan Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin başyapıtlarından Karamazov Kardeşler, Murat Argon tarafından yeniden çevrildi ve yalınlaştırıldı. Ferit Öngören tarafından resimlenen kitap, çocukların Dostoyevski ile tanışmaları için hazırlandı.

“Bir yanıt vermek yerine birdenbire yüksek sesle ağlamaya başladı çocuk, arkasını döndü ve koşarak uzaklaştı. Alyoşa hızlı adımlarla onu Mikaylovski Caddesi’ne kadar takip etti. Uzaktan onun etrafına bakmadan koştuğunu görüyordu, küçük çocuğun haykırarak ağladığından da kuşkusu yoktu. O an karar verdi; bir boş vaktinde bu küçük çocuğu bulacak ve onu şaşırtan bu esrarengiz bilmeceyi çözecekti ama şimdi buna zamanı yoktu.”

edebiyathaber.net (2 Mart 2013)

Yorum yapın