Çocuklara resmi sevdirelim! | Mehmet Özçataloğlu

Nisan 22, 2014

Çocuklara resmi sevdirelim! | Mehmet Özçataloğlu

imagesToplumsal olarak yaşama ağrımız çoğaldıkça, sanattan da o denli uzaklaşıyoruz. Bunu yadırgamamak, yaşanılan sürecin doğal bir sonucu olarak kabullenmek gerekir.

Yaşam kaygımızı artıranlar, aldığımız ve çocuklarımızın alacağı eğitimin niteliğini azalttılar. Hâlbuki yaşam kaygımıza paralel olarak eğitim kalitemiz artsa, belki bu durumu hiç yaşamayacağız. İyiyi, güzeli tercih etmek için estetik değerlerin gelişmesi gerekir. Peki, okullarda sanat eğitimi yok diye sanattan uzak mı durmalıyız? Hayır. Öğretmenler, ebeveynler çocukları sanatla buluşturabilmeli. Onlara kitaplar sunmalı, sergilere yönlendirmeli. İşte bu noktada Durmuş Akbulut’un hazırlamış olduğu kitaplardan söz edelim istiyorum. “Çocuklara Ressamlar.” Etik Yayınları tarafından yayımlanan 10 kitaplık bir dizi. Pırıl pırıl, kaliteli bir baskı. Resimleri net bir şekilde yansıtan renkler. Sanat kitabına yakışacak güzellikteki bu kitaplar için Etik Yayınları’nı da ayrıca kutlamak gerekir.

Durmuş Akbulut, ressamların en bilindik eserini ele alarak başlamış kitaplara. Dali için “Belleğin Azmi”, Osman Hamdi için “Kaplumbağa Terbiyecisi” çıkış noktası olmuş kitapların. Ve başlamış resimleri anlatmaya. Bunu yaparken bir resim nasıl çözümlenir onu da göstermiş. Uzun uzadıya, çok fazla sanatsal terim kullanmadan. Bu çıkış resimleri, iç sayfadaki resimlere kaynak da olmuş. Kâh teknik benzerliklere, kâh karşılaştırmalara konu edilmiş bu resimler. Kitaplardaki olumlu bir başka özellik ressama ait olabildiğince çok sayıda resmin kitapta yer almasıdır. Bu sayede Van Gogh sarısı da doğal akışı 5a63523a-18fb-48f8-b8f2-1badb043bed5-1içerisinde belletiliyor çocuklara.

Bunların yanında ressama ait bir özdeyişi de kitabın girişinde okuyabiliyoruz. Bu özdeyiş sayesinde ressamla ilgili ışıklar yanıyor kafamızda. Kitabın sonunda bir bölümde çocuk ve yazar arasında geçen bir soru-yanıtlı söyleşiye yer verilmiş. Akılda kalması muhtemel sorulara yanıt verilen bu bölüm açıklayıcı ve yararlı olmuş, kitaplara artı bir özellik kazandırmış.

10 kitaplık dizide karşılaşacağınız ressamlar: Dali, Monet, Picasso, Rousseau, Van Gogh, Gauguın, Kandinsky, Klimt, Da Vinci, Osman Hamdi.

Kitaplar “çocuklara ressamlar” olarak etiketlense de resim sanatına yeni yeni ilgi gösteren herkese hitap edecektir. Sanatın aydınlığı ile sarmalanacağımız güzel günlere özlemle, çocuklarımızı bu kitaplarla tanıştıralım!

Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (22 Nisan 2014)

Yorum yapın