Çocuklara renkli bir seçki/2 | Mehmet Özçataloğlu

Temmuz 1, 2019

Çocuklara renkli bir seçki/2 | Mehmet Özçataloğlu

Bir önceki yazımda okumayı bu yıl öğrenen çocuklar için renkli kitaplardan oluşan bir seçki sunmuştum. Bugün kaldığımız yerden devam ediyorum.

Kitap Tamircisi Toprak / Final K.S.Y.

Ezgi Berk, bilinenden çok farklı bir kütüphane ortamı gösteriyor çocuklara. Nedir bilinen? Kütüphaneler sessiz ortamlardır. Orada konuşulmaz, içeride dolaşılmaz, oyun oynanmaz. Oysaki kitapta bunların hepsi serbest. Ve görünen o ki olması gereken şekilde. Okurken bile müthiş keyif aldım bu ortamdan. Toprak, kütüphanede geçirdiği keyifli saatlerin ardından yeni alacağı kitapları kayıt ettirirken küçük bir kaza meydana geliyor ve kitabın üzerine su dökülüyor. Böyle bir durumda neler yapılması gerektiğini de öğreniyoruz aynı zamanda. Kütüphaneler konusunda tabu yıkan, çocukları oralara yönlendirebilecek, heveslendirebilecek bir kitap. Ece Teber’in çizimleri de hoş olmuş. Bir çizgi film tadında. Fakat çağdaş resimli kitaplarda gördüğümüz çizgilerden biraz uzak. Günümüz çizgileri daha farklı artık. Kitap Tamircisi Toprak Final Kültür Sanat Yayınları’ndan.

Fil’in Sorusu / Final K.S.Y.

Kitap Tamircisi Toprak’ın çizimleri ne denli klasikse Fil’in Sorusu’nun çizimleri o denli çağdaş, ilgi çekici. Kitap yine Final Kültür Sanat Yayınları’ndan. Hollandalı yazar Leen van den Berg imzalı Fil’in Sorusu’nu Kaatje Vermeire resimlemiş. Dilimize kazandıransa Nurşen Kaya. Ormandaki tüm hayvanlar yıllık toplantı için bir araya gelmişler. Toplantının yöneticisi kaplumbağa ise eşinin rahatsızlığından dolayı katılamayınca karınca oturumu yönetme görevini üstlenmiştir. Fil’in sorusu toplantının ve kitabın gizemidir aynı zamanda. “Birini sevdiğinizi nasıl anlıyorsunuz?” Sonrasında herkes ve her şey yanıtlar bu soruyu. Hepsinin farklı bir yanıtı vardır tabi ki. “Fil’İn Sorusu” sevgi üzerine sımsıcak bir kitap. Hızlanmış yaşamımızda üzerine durup düşünmediğimiz bir sorunun yanıtını biz de vermeye çalışalım bakalım!

Kitap Karıncası / Redhouse Kidz

Bir karınca ve kardeşleri yiyecek arayışına çıktıkları bir gün kendilerini beyaz bir evin içinde bulurlar. Fakat bir sorun vardır. Ansızın ortaya çıkan elektrik süpürgesi (onlar canavar diyorlar) üzerlerine doğru gelir ve karıncalar sağa sola kaçışır. Bir tanesi de kendisini bir kitabın içine atar can havliyle. Bu rastlantı onun hayatını değiştirir. Kitapların büyülü dünyası karıncanın üzerinde de etkisini gösterecektir. Her kitap başka bir dünya ne de olsa. Bunu çocuklara da hissettiriyor karınca.

Sezin Mavioğlu, bu ilk çocuk kitabında çocukları noktalama işaretleri, tekerlemeler ve bilmecelerle tanıştırıyor. Gökçe İrten’in çizimleri ve çizimlerle birlikte kullandığı kesyap tekniği de başarılı. Kitap Karıncası Redhous Kidz’ten…

 Bir Şişe Dolusu Mutluluk / Arden Yayınları

Çocuk edebiyatına iddialı bir giriş yapan Arden Yayınları Pippa Goodhart’ın “Bir Şişe Dolusu Mutluluk” adlı kitabıyla buluşturuyor çocukları. Kırkyama tekniği ile desenlenmiş kitapta paranın olmadığı bir dünyayı gösteriyor yazar. Daha çok şeye sahip olmak yerine, arkadaşlığın ve neşe içinde bir arada eğlenmenin değerini keşfettiriyor çocuklara. Hani biraz da başka bir dünya mümkün, diyor. Ehsan Abdollahi’nin desenleri en az anlatılan konu kadar dikkat çekici. Kitabı İngilizce’den çeviren Esra Özilhan Çiftçi.

Kitap Nasıl Okunur? / Çınar Yayınları

Son yıllarda gördüğüm en ilginç kitap. Okurken çocukların başı dönecek. Mecazi anlamda söylemiyorum bunu. Gerçek! Daniel Fehr yazmış, Quarello resimlemiş, Berivan Özkoçak dilimize çevirmiş. Çınar Yayınları da çocuklarla buluşturuyor. Bir kitap nasıl okunur, minik okurlara uygulamalı olarak anlatıyor kitap. Bunu öğretirken de eğlendiriyor. Ve sonunda onlara yeni kitapların kapısını açıyor. Kitap Nasıl Okunur, bir bakın bakalım.

Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (1 Temmuz 2019)

Yorum yapın