Çocuklara… İki güzel kitap daha! | Mehmet Özçataloğlu

Mayıs 2, 2016

Çocuklara… İki güzel kitap daha! | Mehmet Özçataloğlu

mehmet fotoOkumaktan en çok keyif aldığım yazarlardandır Feyza Hepçilingirler. Çünkü onun kitaplarındaki Türkçe’nin kalitesi, lezzeti, duruluğu, hatasızlığı her kitapta karşımıza çıkmaz. Bunu bilerek gönül rahatlığı ile dalarım kitaba. Kendimi anlatılanların akışına bırakırım usulca. Ve son olarak da “Sihirbaz Babam”da yaşadım bu söylediklerimi.

“Babaların Yarışı” ile başlıyor Sihirbaz Babam. ‘Benim babam sihirbaz’ diyor Alp. Neden? Çünkü Demir, Zeynep, Ozan, Kerem, Serkan, Duygu ve Alp serviste babalarını konuşuyorlardı. Herkes babasının hünerini söyleyip övünüyordu. Uzun uzadıya anlatıyordu babasının yeteneğini. Alp de dayanamamış “Benim babam sihirbaz” deyivermişti işte. Peki, gerçekten sihirbaz mıdır Alp’in babası? Çocuklar bu sorunun yanıtını merak ederler, hem de çok. O kadar çok düşünürler ki Alp’in babasını, o gece bütün çocukların rüyalarına girer sihirbaz! Her bir çocuğun rüyasını okuyoruz kitapta. her biri için başka bir serüven, başka bir heyecan. Alp’in babası sihirbaz mıdır gerçekten?

Anlatım ve Türkçe çok güzel kitapta fakat resimlenmemiş olması büyük eksiklik. Böylesi keyifli bir kitap resimlenmeli, çocukların hayal güçlerine bir destek sağlanmalıydı. Zaten yanıtını bulamadığım sorulardandır, çocuk kitaplarının resimsiz yayımlanması. Bu konuyu bir başka zaman tartışalım diyerek geçelim diğer kitaba.

Kırmızı Kedi etiketi taşıyan bir başka kitap daha var önümde. “L’nin Listeleri”. Daha önceden “B’nin Kelimeleri” ve “D’nin Mektupları” ile tanıdığımız Nazlı Deniz Güler bu defa listeli bir kitapla okurlarının karşısında.

Kitaba geçmeden soralım. Siz de sürekli liste yapan ve o listeyi uygulayan düzenli insanlardan mısınız yoksa “ne listesi arkadaşım, zaten hiçbir şeye yetişemiyorum” diyenlerden misiniz?

L, haftalık listeler yapan küçük ve düzenli bir kızdır. Anne ve babası Hindistan’a gittiklerinden dolayı bir ay anne ve babasız kalacaktır. Neyse ki aklı başında bir ablası var da yanında yalnızlık çekmeyecektir.

L’nin eğlenceli ve sevimli bir hali var. Hemen yakınlık kurabiliyorsunuz onunla. Belki de bu yakınlıktan olsa gerek listelerini de seviyoruz L’nin. Fakat anne ve babasından ayrı kaldığı sürede listelerini uygulayamadığını fark ediyor L. Son haftanın listesine baktığında bazı maddeleri gerçekleştiremediğini görüyor. Bunun sonucuysa hayalkırıklığı! Ablasının “kimse hayatta planladığı ve istediği her şeyi yapamaz” demesi bile toparlayamaz sevimli arkadaşımızı.

L, tekrar, başarıyla uygulanacak listeler için anne ve babasının geri dönmesi gerektiğini düşünür. Ve onları eve geri getirmek için de Hindistan’a gitmeyi planlar. Bu plan çerçevesinde de listeler hazırlar tabi. Kendisi için “yolculuk için gerekenler listesi”, “ablasına “L yokken yapılabilecekler listesi…” Dedik ya liste yapmayı çok seviyor L. “En iyi atıştırmalıklar listesi”nden “umutsuzluk anında yapılabilecekler listesi”ne kadar daha birçok listesi var.

Kitabın çizeri Oğuz Demir’e de ayrıca değinmek isterim. L karakterindeki bir kızı bu denli güzel resimlediği için. Saçların şeklinden rengine, bakışlarındaki anlama kadar her dokunuş tam anlamıyla mükemmel.

B’nin Kelimeleri, D’nin Mektupları, L’nin Listeleri… Sırada ne var Nazlı Deniz Güler? Sabırsızlıkla bekliyoruz…

Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (2 Mayıs 2016)

Yorum yapın