Çocuklar İçin Felsefe Atölyesi 7 Mayıs’ta başlıyor

Mayıs 5, 2016

Çocuklar İçin Felsefe Atölyesi 7 Mayıs’ta başlıyor

çocuklar-için-felsefe-1Çocuklar İçin Felsefe Atölyesi 7 Mayıs’ta İthaki Akademide başlıyor.

Tanıtım bülteninden

Saat: 12.30-14.00 (Pazar)

Yaş Aralığı: 9-12 arası çocuklar için uygundur.

Atölyenin  İçeriği

Odise’nin Maceralı Eve Dönüş Yolculuğu*

1.Hafta: Lotus Adası ve Mutluluk

Gemilerine su ve yiyecek depolamak için geldikleri Lotus Adası’nda Komutan Odise ve askerleri, burada yemek ve suyun yanında adada yetişen sihirli Lotus Şurubu ile karşılaşırlar. Bu şurup insanı sürekli mutlu eder, insanlar bütün dert, sorumluluk ve kaygılarını unutup hep mutlu olurlar. Odise, bu mucizevi şurubu içmeli midir, yoksa içmemeli midir?

2.Hafta: Sirenler’in Şarkısı ve Özgürlük

Odise dönüş yolunda hiç bir denizcinin yakınından dahi geçmek istemeyeceği Sirenler’in adasına yaklaşmıştır. Sirenler büyüleyici sesleri ile duyan herkesi kendine çeken deniz perileridir ve seslerine kapılıp gidenlerden geri dönen bilinmemektedir. Odise, askerlerinin bu seslerden etkilenmemeleri için kulaklarını balmumuyla tıkamalarını emreder. Kendisini ise kulakları açık, geminin direğine bağlatır. Böylece ne zaman Sirenler’in sesinden duyamayacakları kadar uzaklaştıklarını anlayabilecektir. Sirenlerin şarkısı duyulduğunda Odise bu sesi duymanın hazzı ile sese doğru ilerlemek ister fakat geminin direğine bağlı olduğu için gidemez. Askerlerden biri bu sesi ne pahasına olursa olsun duymak ister. Kulağındaki balmumunu çıkarır ve sesin büyüleyici etkisiyle denize atlayarak sesin geldiği yere doğru yüzer. Geriye kalan askerler Odise’nin emirlerine uyarak Sireler Adası’ndan sesler kesilene kadar kürek çekmeye devam ederler.

Peki, bu hikayede kim daha özgürdür; Sirenler’in sesini duyarak denize atlayan asker mi, Sirenler’in sesini duymaktan vazgeçip gemilerinin rotasında devam etmesini sağlayan askerler mi, yoksa Sirenler’in sesini duyup onlara doğru gidemeyen Odise mi?

3.Hafta: Kalipso’nun Adası ve Sevgi

Odise, bütün gemilerini kaybettiği fırtınanın ardından bir tahtanın üstünde yarı baygın bir halde su perisi Kalipso’nun  adasında sahile vurur. Kalipso ünlü Yunan Komutanı’nı görür görmez ona aşık olur. Kalipso Odise’nin onu sevmesini ve adayı birlikte yönetmeyi teklif eder. Odise ise Kalipso’ya yardımlarından dolayı teşekkür eder, fakat evine ve onu bekleyen ailesine dönmek istediğini söyler. O halde der Kalipso “bu adadan kurtulmak istiyorsan beni sevmelisin aksi halde bu adada sonsuza kadar misafirim olursun.” Odise ne yapacaktır? Kalipso’yu sevmeyi öğrenebilir mi?

4.Hafta: Phaiaklar’ın Adası ve Cesaret

Odise, yine bir fırtına sonrası baygın bir şekilde Phaiaklar’ın adasına düştüğünde, hafızasını yitirmiştir. Phaiaklar da sahilde buldukları bu adamın Odise olabileceği akıllarının ucundan geçmez. Gece olunca Phaiaklar’ın ünlü hikaye anlatıcısı konuklara ünlü Truva Savaşı’nı ve Yunan Komutanı Odise’nin savaş hikayelerini anlatmaya başlar. Hikayenin bir yerinde Odise’nin savaşa gitmemek için deli rolü yaptığını anlatırlar. Odise, kendi hikayesinin anlatıldığından habersiz, bu adamın ne kadar korkak olduğunu söyler. Hikayeyi dinleyenler ise öyle olmadığını, çünkü Odise’nin savaşa giderse 20 yıl dönemeyeceğini kahinlerden öğrendiğini, o yüzden deli rolü yaptığını söylerler. Odise, savaşa gitmemek için deli rolü yapan bir korkak mıdır, yoksa haklı gerekçesi olan cesur bir insan mıdır?

*Çocuklar İçin Felsefe’nin önemli merkezlerinden İngiltere’deki Philosophy Foundation’ın kurucusu Peter Worley’nin Homeros’un ünlü Odise Destanı’ndan uyarlayarak kaleme aldığı  “The If Odyssey: A Philosophical Journey Through Greek Myth and Storytelling” adlı kitabındaki felsefi hikayeleri atölyemizde kullanacağız.

Çocuklar için Felsefe Nedir?

Çocuklar İçin Felsefe (Philosophy for Children), Amerikalı filozof Matthew Lipman’ın çalışmaları çerçevesinde  ortaya çıkmış bir pedagojidir. Lipman’ın geliştirdiği  Soruşturan Topluluk Modeli’ne (Community of Inquiry Method) dayanır. Buna göre çocukların bir araya gelerek oluşturdukları sınıf, bir soruşturan topluluk olarak düşünülür. Bu yüzden, Çocuklar İçin Felsefe oturumlarında, eğitmen bilgiyi aktaran kişi değil, çocukları düşünmeye, konuşmaya ve soruşturmaya teşvik eden kişi olarak yer alır. Oturum sonunda ortaya çıkan bilgi ve kavrayış eğitmenin değil çocukların aktif katılımının ürünüdür. Bu çerçevede çocuklar felsefi bir problemi ortaya çıkaran bir uyaran (hikaye, fotoğraf, düşünce deneyi, video, nesne, vb.) etrafında bir araya toplanır. Bu uyaran ve ortaya çıkan sorular karşısında cevaplar aramaya, düşünmeye ve felsefe yapmaya yönlendirilirler. Bugün dünyada 50 farklı ülkede Çocuklar İçin Felsefe hareketi okullarda ve üniversitelerde uygulanmaktadır.

Çocuklar için Felsefe Atölyesinin Amaç ve Kazanımları

  • Çocuklar her hafta duygular felsefesi alanından bir problemle tanışacaklar ve duygular üzerine kavramsal soruşturmalarını geliştirecekler.
  • Eleştirel, yaratıcı, özenli düşünme becerilerini kullanmalarını sağlayan bir etkinliğin içinde olacaklar.
  • Bir topluluk içerisinde iş birliğine dayalı, iletişim becerilerini geliştiren paylaşımlarda bulunacaklar. Fikirlerini korkmadan ifade etmeyi, kendileri ile aynı fikirde olmayan arkadaşlarını ikna etmeyi veya diğerlerinin fikrine ikna olmayı, fikirlerine karşı çıkıldığında bunu kişiselleştirmemeyi öğrendikleri bir çalışma yapacaklar.

Onur Bakır Hakkında

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun olduktan sonra, aynı üniversitede Felsefe bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Bu süreç içerisinde, Finlandiya’da University of Jyvaskyla’da ve Amerika’da SUNY Binghamton University’de konuk öğrenci olarak çalışmalarda bulundu. 2016 yılında yönetmenliğini yaptığı Hazır Ol! adlı belgesel İstanbul Film Festivali’nde En İyi Belgesel Ödülü’nü aldı. Halen Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde doktora eğitimini sürdürüyor. Çocuklar İçin Felsefe’nin Türkiye’de yaygınlaşması için çocuklarla felsefe atölyeleri düzenliyor ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nde eğitmen eğitimleri veriyor. Çocukların felsefenin araçlarını etkili bir şekilde kullanarak daha yaratıcı, özgür ve mutlu bireyler olarak yetişeceğine inanıyor.

Program ücreti: 300TL + KDV

Program ücretini banka havalesi ya da EFT yöntemiyle yapabilirsiniz. Kredi kartı ile ödeme seçenekleri için lütfen 0216 348 64 55 ya da 0533 064 01 01 numaralı telefondan iletişime geçiniz.

edebiyathaber.net (5 Mayıs 2017)

Yorum yapın